Скариди в кокосов сос

Вкусна тайландска рецепта!
Скариди в кокосов сос

Почитателите на азиатската кухня могат да се насладят на днешното ни предложение за вкусна вечеря. Скариди в кокосов сос ще ви отнеме около 30 минути за приготвяне и 15 минути за подготовка на продуктите.

Сложността на готвене е много ниска и ще достави радост и на домакините, които не се застояват твърде често около печката, а в крайна сметка резултатът ще е повече от поразителен. Рецептата е подходяща за хора, които се стремят към здравословен начин на живот или спазват конкретен режим на хранене свързан с ограничаване на животински мазнини, въглехидрати или страдат от лактозна непоносимост.

Единствено не е препоръчителна за хора с алергии към морски дарове или кокос!

Необходими съставки за 4 порции:

700 грама сурови или замразени скариди
2 чаени лъжици куркума
4 супени лъжици кокосово масло или друга мазнина
1 глава бял лук нарязан на ситно
4 скилидки чесън нарязани на ситно
1-2 люти чушки нарязани на ситно /според вкуса/
2 чаени лъжици кимион
2 чаени лъжици кориандър
1 чаена лъжица червен пипер
170 милилитра кокосова сметана
1 голяма червена чушка
4 супени лъжици пресен кориандър нарязан на ситно за гарниране
1 връзка пресен лук за гарниране
щипка хималайска сол

В малък съд сварете около 1 литър вода с щипка хималайска сол и щипка черен пипер. След като кипне водата добавете скаридите, които варете около 2-3 минути или до момента, в който не станат готови. Изцедете скаридите и запазете получения бульон. В по-дълбок тиган загрейте мазнината и добавете, лука, чесъна, лютата чушка, червената чушка нарязана на шайби и бъркайте енергично за около 2-3 минути. Добавете подправките - куркума, кимион, червен пипер и кориандър. Загрейте за още 2 минути или до момента, в който усетите аромата на подправките. Важно е всички продукти да се добавят изключително бързо, за да не ги изгорите! Те трябва да запазят свежия си и хрупкав вкус. Прибавете скаридите и кокосовата сметана, като към тях добавите и около 300 милилитра от останалият ви бульон от скаридите. Оставете ястието да къкри в рамките на 10 минути. В случай, че сосът се сгъсти твърде много прибавете още от бульона. Снемете от котлона и гарнирайте с пресния лук и кориандър.

Ястието обичайно се сервира с ориз. Докато приготвяте скаридите в кокосов сос можете да си направите и ориз към него.

Ето как да приготвите ароматен жасминов ориз:

1 чаена чаша жасминов или басмати ориз измивате добре под течаща вода. В малка тенджера на дъното прибавяте 1 чаена лъжица мазнина, обикновено аз ползвам зехтин, но може и друго олио. Добавяте изцедения и измит ориз, малко сол и черен пипер. Доливате вода толкова, че водата над ориза да е колкото дебелината на самия ориз - т.е. ако оризът заема два ваши пръста наложени към тенджерата, водата над ориза трябва също да е два пръста. Слагате похлупака на тенджерата и котлона на степен 5, ако готвите на керамичен плот. След 10 минути намалявате на степен 3. Оризът ще е готов, когато водата вече напълно се е изпарила. Снемете от котлона. Важно условие за получаване на хубав ориз е да не отваряте похлупака на тенджерата докато се приготвя и да не разбърквате! Най-удобно е ако похлупакът е стъклен.

След като ястието и ориза са готови, поставяте в чиния няколко лъжици от ориза и отгоре гарнирате със скаридите в кокосов сос. Поднесете със сезонна салата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април