Пресни или замразени плодове и зеленчуци трябва да купуваме?

Кога са най-хранителни и полезни за тялото
Пресни или замразени плодове и зеленчуци трябва да купуваме?

Имало ли е моменти, в които се чудите дали да заложите на пресни или замразени зеленчуци? Не му мислете повече. И в двата варианта плодовете и зеленчуците запазват хранителните си съставки, потвърди изследване на университета в Джорджия.

Изследователи са анализирали съдържанието на хранителни вещества на 8 различни плодове и зеленчуци (броколи, карфиол, сладка царевица, грах, зелен фасул, спанак, боровинки и ягоди) в шест различни сезона през последните две години. Те разделили продуктите на три различни групи: свежи, свежо съхранени (престояли в хладилника в продължение на пет дни) и замразени.

В по-голямата част от сравненията си изследователите не открили значителна разлика в съдържанието на хранителни вещества в продуктите, особено витамин С, провитамин А и фолат. В случаите на разлика замразените плодове и зеленчуци до по-голяма степен са запазили хранителните си вещества в сравнение със свежо съхранените. 

Това е така, защото плодовете и зеленчуците произвеждат ензими, които бързо водят до разваляне на хранителните вещества. Замразяването спира процеса на разграждане на продукта/гниене, докато не сте готови да ги изядете, казва Каролин Браун, диетолог, който не е взел участие в изследването.

Имайки предвид това, дилемата какви храни да купувате вече е решена – няма значение дали са пресни или замразени! Важното е да поемате достатъчно плодове и зеленчуци на ден, тъй като те са основният източник на витамини и минерали, които са необходими за здравето на мозъка, кожата, имунната система, мускулите и т. н. Освен това изследване от 2013 г. твърди, че хората, които хапват достатъчно плодове и зеленчуци, са по-щастливи.

Препоръчителната доза е 1 чаша плодове и 2-3 чаши зеленчуци на ден. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли