Пет от най-опасните храни, забранени със закон

Пет от най-опасните храни, забранени със закон

Редица храни са забранени в различни части на света поради множество причини - опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута. Някои от тези храни водят дори до смърт. Например в САЩ не може да консумирате конско месо. Забраната се базира не на здравни проблеми, а на морални причини.

Вижте пет от най-опасните храни, които са забранени със закон в някои страни по света:

Казу марзу

Казу марзу (Casu Marzu), известно също като "сирене с личинки", е точно това, което подсказва прякорът му - сирене, върху което мухи снасят яйцата си. Когато яйцата се излюпват в ларви, те разяждат сиренето, обогатявайки го с мазнини, протеини и захари. Този вид сирене се смята за деликатес в Сардиния - острова, от който произхожда. В Щатите обаче е забранено.

Aки

Аки е червен, крушовиден плод. Жълтата му част е ядлива и има вкус на нещо като сладък грах. Големите черни семена обаче са токсични. Ако ги изядате, ще се разболеете, което може да завърши с кома или смърт. Плодът е толкова опасен, че не се продава в американските магазини за хранителни стоки. Но ако сте наистина любопитни, можете да си го поръчате онлайн.

Конско месо

В САЩ забраната за консумация на конско месо е възстановена през 2014 г. Тя не се базира на здравни проблеми, а на морални причини.

Фугу

Това е популярен японски деликатес, който се продава по 200 долара парчето. Освен скъп, обаче е и изключително отровен. Рибата фугу е толкова смъртоносна, че в действителност готвачите, на които е разрешено да я приготвят, минават през строго тригодишно обучение, преди да се счете, че са достатъчно подготвени. Дори 1 мг от токсина на рибата може да убие човек в рамките на един час. Този висок риск от смъртност води до това фугу да са забранени в САЩ. Има само шепа хора с лиценз, които могат да ги приготвят.

Хагис

В този шотлански деликатес, приличащ на българския бахур, има агнешки бял дроб. Именно заради тази съставка той е забранен в САЩ. Страната наложи забрана над всички храни, съдържащи животински бял дроб, през 1971 г.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Козирог
22 декември – 20 януари