Лъжи и истини за термичната обработка на храна

Сурово или сготвено е по-полезно яденето?
Лъжи и истини за термичната обработка на храна

Всички имаме определени навици при приготвянето на храна. И много добре знаем, че някои храни трябва да минат през топлинна обработка, а други да консумираме в суров вид. Въпросът е: знаем ли точно кои храни да обработваме и има ли такива, които дори са вредни, ако са сурови?

Суровоядство

Модата, наречена суровоядството напоследък залива доста голяма част от света. Но този начин на хранене съвсем не е нов, а съществува, откакто съществуваме и ние. Още преди "Прометей да донесе огъня на хората" и те да започнат да пекат плячката си.

Защо обаче модерният човек се връща към първобитните си навици?

Счита се, че стремежът на човек да консумира предимно сурови храни се свързва с желанието му да води здравословен начин на живот. Всъщност, единствената опасност пред ядящите сурова храна, е свързана с риска от зараза. Ако мислите, че не можете да се придържате към този тип хранене, защото никога не бихте яли сурово месо например, помислете пак. Почти всеки човек консумира ежедневно сурово месо. Повечето видове колбаси представляват изсушено месо. Обилното посоляване и включването на силни подправки в суровите меса е универсален начин за предпазване от болести. Обилното измиване на продуктите, които смятате да ядете сурови, също би ви предпазило от заразяване с микроорганизми.

Според китайската народна медицина, консумацията на сурови храни е полезна, ако успеем да ги съчетаем така, че да не се наруши балансът на Ин и Ян. Когато приемате само студени или само топли храни, може да се получи дефицит на едно от двете енергитични качества. Ин е отговорен за охлаждането и овлажняването на организма, затова изчерпването му е свързано с признаци на сгорещяване. Например, ако ви обливат горещи вълни или страдате от нощно изпотяване. Ян е отговорна за затоплянето и активизирането на функциите в организма. Когато има Ян дефицит, все по-често усещате студ.

Балансът между Ин и Ян може да се постигне от суровоядите, ако консумират храни, взаимо контролиращи действието си върху организма. Яжте салати, които съдържат и зелени и червени зеленчуци. Добавете към плодовата салата малко настърган джинджифил. Ако тя включва в състава си основно тропически плодове, овкусете я с ментови листенца. Ако се храните предимно с месо за гарнитура на пилешкото използвайте ориз или боб. Ако ви се хапва говеждо, свинско или риба, направете си салата от зеленчуци, които са твърди, сухи или пикантни.

1511358Thinkstock/Guliver

Храна, преминала през топлинна обработка

Термично третираните храни имат някои недостатъци, но също така могат да бъдат и много полезни. Ако спазвате хранителен режим, топлинната обработка на животинските, зърнените и бобовите продукти, ще подпомогне усвояването им в организма. Всеизвестен е фактът, че гореизброените храни са много по-вкусни, ако са сготвени. Също така повечето микроорганизми и бактерии загиват при температура над 60 градуса.

Високата температура обаче крие и рискове. Най-големият от тях е свързан с видоизменянето на някои хранителни вещества. Термичната обработка може да доведе до образуването на неестествени хранителни съставки. Те не могат да бъдат усвоени от организма или пък са канцерогенни. Готвенето с по-голяма част от растителните мазнини при висока температура води до образуване на вещества, които са отговорни за причиняването на рак. В случай, че не знаете до каква температура растителните мазнини не губят полезните си свойства е по-добре да ги замените с животинска. Тя е близка до човешката, не съдържа трансмазнини и бързо се усвоява от организма. 

Друга вреда, която нанася топлината на храната ни, е загубата на ценните за всички витамини. Освен това, при повишаване на температурата, някои минерали и соли в храната могат да влязат в състава на съединения, които не се усвояват от организма.

Кой от двата начина на хранене да изберем?

Най-добре е да ги съчетаем. И двете "култури на хранене" имат своите предимства и недостатъци. Истината е, че има ястия, които не можем да консумираме по друг начин, освен по утвърдения. Балансираната диета винаги е била по-удачният избор от строгата. Нещата, които можете да изядете сурови и са ви вкусни така - не подлагайте на топлинна обработка. Всичко останало можете да задушавате, печете и варите. За да не се изгубят ценните качества на храната, гответе повече време на постоянна, ниска температура.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април