Всичко, което трябва да знаете за цинка

Всичко, което трябва да знаете за цинка

Още по темата

Цинкът е един от най-важните минерали за тялото ни. Той участва в метаболизма на клетките, включително в тяхното порастване и развиване, както и в неврологичната функция и възпроизводителната функция на нашия организъм. Този минерал играе важна роля и при заздравяването на имунната система. Повече от 300 различни ензими зависят от наличието на цинк в организма, за да могат да работят добре и да правят различни химични реакции. Цинкът участва и в изграждането на клетъчната мембрана, която я защитава от разрушаване.

Стридите са добър източник на цинк. Птичето месо също може да ви набави необходимия цинк за организма ви. Някои миди също могат да бъдат богати на този минерал. Добавете към менюто си също гъби, които съдържат високи нива на цинк. Ядките, семената и зърнените храни могат да намалят абсорбцията на цинк, за това внимавайте с тях.

Дефицитът на цинк не е често срещано явление в развитите страни, защото там се приема много месо. Но в развиващите се страни, това е често срещано явление. Дефицитът на цинк може да доведе до диария, пневмония, различни инфекции, породени от намаляването на силите на имунната система. Може да се стигне и до различни нервни проблеми.

Цинкът може да помогне срещу честото боледуване. Той ще заздрави имунната ви система и ще спрете да се разболявате често през зимните месеци. Той може да ви помогне повече и от витамин Ц. Според изследвания на американската организация против депресия, хората, които страдат от тази болест имат ниски нива на цинк. Това означава, че високия прием на цинк намалява риска от депресия. Цинкът също може да помогне да се намали вероятността от болестта на Алцхаймер.

Вижте още: 4 храни с високо съдържание на калий


Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

ключови думи:
здраве храни цинк

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април