Strongman*: обръщане на гуми

За сила в цялото тяло!
Strongman*: обръщане на гуми

Най-важното

Състезанията за демонстрация на сила, наречени Strongman, датират още от XIX в. Тогавашните атракции са били представяни от циркови артисти или просто хора, които искали да премерят сили с другите. В програмата влизали вдигане на внушителни тежести, огъване на стомана, трошене на вериги и пр. Едва през миналия век терминът strongman започва да се свързва по-общо с т.нар. тогава "тежка атлетика". По това време състезателите в надпревари от типа Най-силният човек на света вече започват да участват в дисциплини, по-близки до съвременните - хвърляне на огромни камъни, дърпане на локомотиви и т.н.

Сигурно заглавието веднага ви напомня за състезанието World's Strongest Man (от английски език – Най-силният мъж на света). В него 30 мъже** демонстрират сила, експлозивност, издръжливост и какво ли още не, като вдигат, тласкат, хвърлят, носят и дърпат... тежки предмети, каквито се намират тук-таме в ежедневието. Камъни, цистерни, варели, дънери са само част от любимите "фитнес уреди" на тези масивни личности. Ако подобна тежка атлетика ви допада, ви каним да се запознаете отблизо с някои от дисциплините, включени в професионалните и аматьорски състезания за силни хора.

Тренировките с тежести – включително такива, каквито виждаме в тези и други състезания за сила, са функционални в ежедневието. Между другото, дисциплини от такъв тип присъстват и в много кросфит протоколи и кондиционни тренировки за бойци и силови атлети по света и у нас.

И така, нека преминем към гвоздея в програмата – обръщането на гума (на английски език – tire flipping). Най-често използваните в стронгмен тренировките за тази цел са тракторни гуми. Разбира се, същите не биват само един-два вида или размера, затова всеки желаещ да преобърне подобно нещо, трябва да вземе предвид много внимателно физическата си подготовка.

Ако се тренира за сила, една по-лека гума просто не би свършила работа, а една тежка би докарала на начинаещия неприятни контузии. Само за сведение, eдно от най-високите постижения в аматьорските силови демонстрации, включва обръщане на 453-килограмова гума.

Наглед просто, самото упражнение е много повече от демонстрация на груба сила. От голямо значение са правилният хват на гумата, стабилната позиция на тялото при повдигането, обръщането и пускането й. Тъй като през цялото време се придържа голям товар, координацията трябва да е отлична, в противен случай гумата може да се стовари на пода (или още по-лошо – върху самия смелчага). Силата и издръжливостта, разбира се, са важен фактор, тъй като в някои протоколи се изпълняват определен брой обръщания за фиксирано време и разстояние.

Като заключение, обръщането на гуми не само увеличава силата и работи върху анаеробния капацитет и координацията, но и учи на отношение към тежестите. Последните помагат при изграждането на хармонично тяло, което е не само силно, но и извършва естествени, правилни движения. Пожелаваме ви и вие да си изработите такива тела. Преди това, вижте (ако още не сте виждали) какво представлява обръщането на гума, с обяснение за техниката на английски език :)

*Буквален превод от английски език – "силен човек"

** Създадено е и специализирано състезание и за дамите – World`s strongest woman (Най-силната жена на света)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април