Фитнес тренд за 2011: тичане на босо

Родени ли сме да бягаме?
Фитнес тренд за 2011: тичане на босо

Най-важното

В босоногото тичане се поставя силен акцент върху механиката на стъпване или по-точно – върху частта от стъпалото, която осъществява първоначалния контакт със земята. Идеята е, че много хора правят грешката да стъпват първо с пета, след което пренасят тежестта върху средната част на ходилото и пръстите. Това отнема възможността на крака да пружинира и нанася много по-голям стрес не само върху стъпалото, но и върху всички структури нагоре по веригата, като по този начин увеличава риска от травми.

Из "Аз тичам! Ох!"

Съгласни сме, че модата да се тича без маратонки, а на босо, или най-често – с минималистични обувки, наподобяващи терлици с пръстчета, не е от вчера. Всъщност, много атлети го правят от десетилетия.

Но, да, 2011 безспорно е годината на босоногите бегачи и няма две мнения по този въпрос.

Началото

Техниката започва да печели масова популярност още през 2009 година, когато се появява книгата на Кристофър Макдугъл "Born to Run". В нея писателят описва живота на древно мексиканско племе, чиито членове бягат с километри, без да спрат, при това – само с тънки сандали на краката си.

Впоследствие, Макдугъл прави сериозни прочувания и изследвания в лабораторни условия. Те му помагат да стигне до заключението, че всички човешки създания, а не само мексиканските маратонци, са родени да търчат. 

А причината този факт да не си личи при останалите хора от другата страна на земното кълбо са... дебелите подметки на обувките, които изменят начина, по който контактуваме със земната повърхност, и нарушават естествената ни предопределеност да се движим бързо и с часове.

Както може да се досетите, теорията на Кристофър бързо печели последователи, които отговорно изхвърлят тежките маратонки и... Започват да си тичат без обувки или със споменатите по-горе гумени "терлички".

Звездите също припкат боси

Можем да кажем даже, че те го правят по-често, защото имат навика да се зарибяват по новите тенденции както в спорта, така и във всяка друга сфера на живота. Най-якрият, макар и не особено пресен, звезден пример все пак е актрисата Скарлет Йохансон, която папараците хванаха преди известно време да обикаля квартала със симпатичните си, минимилистични обувки.

Сред холувудските босоноги задължително трябва да споменем имената на Кей Хъдсън, Чанинг Тейтъм и Матю МакКонъхи.

justjared

Важно: Специалисти препоръчват на бегачите, решили да свалят обувките, да започнат внимателно и да не се натоварват в началото. Защото краката имат нужда от време да се адаптират към новия, макар и естествен начин, на тичане.

И накрая нека попитаме и вас: какво смятате за този фитнес тренд? Пробвали ли сте го и ако – да, препоръчвате ли ни го?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 27.02.2012 | 14:43
    Този коментар беше отстранен поради нарушаване правилата за използване на сайта!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април