Реалност срещу фотошоп: Как всъщност изглеждат моделите в Инстаграм

Реалност срещу фотошоп: Как всъщност изглеждат моделите в Инстаграм

Още по темата

Днес има много програми и приложенията, които могат да изтрият всичките ни "несъвършенства". Едно такова приложение изумило психоложката Стейси Лий, която е известна в Инстаграм със своите фитнес постове.

С няколко движения по екрана ръцете на Стейси станали по-малки, дупето – по-закръглено, а целулитът ѝ магически изчезнал. След тези промени тя не се почувствала по-добре, а съвсем неуверена в себе си, но решила да качи и двете снимки – истинската и коригираната. Нейната лична мисия е да разкрие, че не всичко, което виждаме в Инстаграм, е реалност и няма нищо по-лесно да промениш тялото си с няколко кликвания. 27-годишната Стейси си спомня, че научила този урок по трудния начин. Някога разглеждала снимките на различни фитнес модели и се чувствала все по-зле, смятала, че не е достатъчно добра. Още като тийнейджърка Стейси имала проблем със самочувствието и постоянно се сравнявала със съученичките си. "Не харесвах тялото си и това влияеше на самочувствието и увереността ми, разказва тя. Започнах да ходя на фитнес, когато бяха на 17 или 18 г., но го правех заради грешните причини – правех много кардио, с надеждата да стана възможно най-слаба."

1924161

Постепенно Стейси променя възгледите си и тренира, за да е здрава и силна, но самочувствието ѝ било все така крехко. "Разглеждах купища снимки на съвършени модели, които ме караха да се чувствам зле. Гледах ги и си мислех, че никога няма да изглеждам така. Нямаше как да успея с такава нагласа и мотивацията ми изчезна. Един ден, докато разглеждах Инстаграм, реших, че няма смисъл да тренирам – никога нямаше да изглеждам като тях." 

1924163

Тогава Стейси открива тези мобилни приложения и разбира, че не всичко, което вижда в социалните мрежи, е истина. "Разбрах, че съм се сравнявала с тези изображения, които са манипулирани и показват една различна реалност." Затова Стейси решила да покаже и променените си снимки, и реалните. Тя обяснява, че не качва манипулираните снимки, защото има проблем с оригиналните, а напротив: "Целта на тези снимки е да покаже, че когато нещо, което е "добро", се промени, за да стане "по-добро",  хората започват да си мислят, че тяхната реалност не е достатъчно добра." Ето например, когато талията на късите гащички е вдигната по-високо, от коремчето на Стейси няма и следа:

1924160

Стейси спряла да следва онези "перфектни" модели и започнала да следва хора, които показват както върховете, така и спадовете си, а снимките им не са само перфектни манипулирани изображения. За фитнес моделите, които са честни със своите последователи, Стейси казва: "Те наистина показват реалния живот, а не една захаросана негова версия, за да се харесат в социалните мрежи". Сега Стейси се надява да покаже на последователите си, че фитнесът трябва да подобрява както физическото, така и психическото ни здраве.Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни