Превивате ли гръб в офиса?

Компенсирайте се с едно просто упражнение
Превивате ли гръб в офиса?

Неслучайно изразите "превивам гръб" и "работя" се използват като синоними. Ако погледнете стойката на средностатистическия офисен труженик ще разберете защо е така. Трудно е да изследваме всички възможни причини, които са довели до типичната геометрия на съвременното задклавиатурно и задмониторно устройство, но едно е сигурно – тя му причинява страдание, с или без неговото знание.

Всъщност, ако бяхме способни на повече самонаблюдателност, никак нямаше да се чудим защо всеки ден ни болят врат, рамене, нерядко дори и глава. Имайте предвид, че с всеки следващ сантиметър издаване на главата пред тялото, вратът ни понася около 4 килограма допълнително натоварване. Това ще рече, че при позата, която виждате на третата картинка, главата тежи близо 19 килограма, което е около четири пъти повече от теглото й в неутрално положение. Вадете си изводите сами.977825Eric Dalton

Но тъй като самонаблюдателността е сравнително трудна задача, много от нас започват да търсят причините за състоянието си в неудобния стол, в лошата осветеност на помещението, в монитора, в работата въобще или най-често – в "годинките". Ние тук сме на мнение, че натрупването на лоши навици на седеж и стоеж във времето са далеч по-определящи за това как ще се чувствате, отколкото "годинките" сами по себе си. Затова ни се иска да започнем нещо като серия, посветена на дребните неща, които можем да правим всеки ден, за да неутрализираме щетите от седналото и вперило поглед в монитора (или в телефона) ежедневие.

Днешното "нещо" е толкова дребно, че чак може да ви се стори незначително. За целта можете да използвате таймер или просто да проявите нужната самодисциплина, за да се изправяте на всеки половин-един час и да отивате до най-близката ви стена.

Там следва да опрете гърба и тила си така, че да сте сигурни, че те се намират в една и съща равнина, перпендикулярна на земната повърхност. От това положение просто си представете, че се опитвате да станете максимално високи – действието може да е съпроводено с прибиране на брадичката към шията (двойна гуша) и мисленият стремеж да опрете темето си в тавана. Задръжте в тази стегната позиция 2-3 секунди, отпуснете и повторете още десетина пъти. След това сте свободни да си седнете на мястото за следващия половин-един час.977823Боян Кърпачев/FitWell.bg

Това наглед елементарно упражнение ще ви бъде от полза не само да заучите каква е нормалната позиция на главата спрямо тялото, но и да заздравите тези мускули, които са необходими да я държат на мястото й. В течение на времето може да се окаже, че сте се разделили с немалко болежки, за които сте обвинявали годинките, но всъщност сте си причинявали сами.

Много хубава стена си имаме и във фейсбук. Елате да ни споделите на нея какво мислите за тази статия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април