Напуснете комфортната си зона

За да научите нещо ново
Напуснете комфортната си зона

Как живеете живота си? Познато ли ви е това състояние, в което вършите едни и същи неща по един и същи начин, и това ви прави щастливи? Виждате се с приятели във "вашето" заведение, пазарувате от "вашия" магазин, имате стандартен начин на почивка, стандартен начин на хранене, любим спорт и любимо упражнение? Има ли неща, които са различни, карат ви да се чувствате неудобно, и затова ги избягвате? Не, че не са ви интересни, но просто си знаете, че не са за вас. Може би не ги владеете достатъчно добре или пък си мислите, че ви карат да изглеждате зле в очите на останалите. Или защото вярвате, че вече сте намерили "правилния" начин. А вероятно просто не желаете да поемате излишни рискове. Така или иначе, вие се намирате в комфортната си зона. Там всичко е добре познато, сигурно и изпитано.

Може би ви звучи странно, но дискомфортът е хубаво нещо. Също както всяко учене на нещо ново е съпроводено с известно неудобство, така и всяко неудобство води след себе си нови натрупвания (качествени и/или количествени) и нов житейски опит. Това е причината, поради която съществуват поговорки като "Късметът е на страната на смелите" и твърдения от сорта на "Най-добрата тренировъчна програма е тази, която не правиш!"

Всеки път, когато сложите повече килограми на щангата е трудно. Всяко ново упражнение ви създава неудобство. Непознатият спорт ви кара да се чувствате неловко и да изглеждате смешно. Но целият този дискомфорт ви се отплаща рано или късно с повече сила, с развитие на изоставащи мускули или с придобиването на нови атлетически качества и умения.

Следващия път, когато ви се удаде възможността да напуснете комфортната си зона, замислете се дали да не го направите. И не е задължително неудобството да бъде единствено от тренировъчен характер. Открийте и признайте страховете си. Осмелявайте се. Поемайте повече емоционални рискове. Преразгледайте рутините и навиците си. Дайте воля на любопитството си. Бъдете отворени към нови идеи, нови ситуации и нови взаимоотношения, които ви притесняват по някакъв начин. Посетете непознати места. Научете нов език. Сменете професията. Създавайте изкуство, дори и да не сте артист. Не се притеснявайте да противоречите. Падайте и ставайте. И заговорете най-после човека, който кара краката ви да омекват.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май