Кофеинът като приятел в тренировката

Колко често му се доверявате?
Кофеинът като приятел в тренировката

Кофеинът е касантинов алколоид, който може да бъде открит в листата и плодовете на много растения. Още сега бихте могли да заврете нос в чашата си сутрешно кафе и да го потърсите там. Има го обаче и в чая, в колата и в шоколада.

Наричат го легален наркотик и не без основание: той е силен симулант и действа директно на централната нервна система. Точно поради тази причина не е препоръчително да се прекалява с приема на продукти и напитки, които могат да се похвалят с голямо съдържание от него.

Ако разчитате на умерена консумация от последните обаче, те биха могли да се превърнат в чудесен партньор в много ситуации и дори в редовната ви спортна сесия. Да видим защо:


Повече въздух, повече енергия

Консумацията на продукти със съдържание на кофеин преди тренировка може да облекчи симптомите на астма, отключени по време упражнения. Това доказва проучване на университета в Блумингтън, САЩ.

Всъщност прием на кофеин, приблизително равен на 2 чаши кафе, един час преди джогинг, се смята за също толкова ефективен, колкото инхалаторите, използвани за освобождаване на дихателните пътища и улесняване на дишането при астматиците.

Но това не е всичко. Доказано е, че ако пиете кафе между всяка следваща тренировка, ще се чувствате двойно по-тонизирани и ще разполагате с повече енергия за фитнес постижения.

Атлети, които се доверили на напитка със съдържание на кофеин преди състезание, имали около 66 % повече гликоген в мускулите си след това, за разлика от онези, които избегнали приема на кофеинова напитка. Скритите запаси от енергия пък ще ви позволят да сте по-бързи и по-успешни в следващата сесия.


По същия начин се смята, че кафето може да улесни кардио тренировката ви. Това става ясно след изследване на университета в Илинойс, САЩ.

Жени, които приели кофеин, приблизително равен на две чаши кафе, час преди тренировката, се чувствали значително по-добре от онези, които предпочели безкофеинова напитка. Оказва се, че кофеинът блокира невротрансмитърите, отговорни за уморта и дискомфорта след упражнения. 

Внимавайте обаче: изкуственото подтискане на умората с промишлени дози кафе, може да доведе до претрениране и до контузии. Разчитайте преди всичко на естествените сигнали на тялото и не обръщайте гръб на нуждата на мускулите от възстановяване.


И на последно място: ако крампите (мускулни схващания) са често срещно явление, съпътстващо фитнес практиката ви, кафето може да се окаже ваш верен помощник. Поне така твърдят учени от университета в Джорджия, Атина.

Жени, които приели кофеин в деня след изтощителна сесия от клекове, почувствали облекчение на болката по-малко от час след това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април