Изберете правилния спортен сутиен

Само за момичета: няколко ценни съвета как да държите бюста на мястото му по време на тренировка
Изберете правилния спортен сутиен

Спортният сутиен е незаменима част от екипировката на всяка жена. Или поне трябва да бъде. И колегите от Sportuvai.bg много добре знаят този факт.

Oт тях научихме, че осем от десет жени носят неподходящ за тях спортен сутиен, като това включва както неточен размер, така и неправилен тип бельо за спорт. Въпросната статистика идва от компанията "Moving Comfort", един от най-големите производители на фитнес дрехи в света изобщо.

Истината е, че спортен сутиен се избира и поддържа доста трудно. А ето и няколко практични насоки от представител на компанията, за които смеем да твърдим, че не са рекламни:

760602Moving ComfortСутиенът трябва да бъде съобразен с конкретния спорт, който практикувате

Пристягащите сутиени придържат гърдите плътно до гръдния кош и ограничават движението им като ги компресират. Те са подходящи за дами с по-малки гърди (чашка А и B) и спортове, при които движението е по-ограничено и няма експлозивност. Такива например са плуването, някои занимания по йога и пилатес и др.

За дами със средно голям бюст (чашка C и D) и спортове, в които има повече движение, се препоръчват сутиени, които комбинират притискащ и фиксиращ ефект. 

А за жените с големи гърди (чашка над D) са подходящи повдигащите и разграничаващи сутиени, особено при практикуване на спортове като тичане или скачане.

Свободно дишане

Бельото в никакъв случай не трябва да нарушава поемането на въздух по време на физическа активност. С други думи, ластичната лента в основата трябва да прилепва по тялото, но не трябва да се усеща, още по-малко - да причинява дискомфорт.

Презрамките 

760547inm.comЗа предпочитане е да са по-широки, за да се разпределя по-добре тежестта на гърдите върху рамото (макар че те не оказват основната придържаща сила). Също така е важно да не се разтягат лесно - все пак идеята е да подпомагат задържането на бюста на мястото му.

Здрава опора

Тук не става дума за повдигащи или уголемяващи бюста подплънки, а за пластмасовите или метални банели, които се намират в дъното на чашките. Те обикновено са еластични, за да следват движенията на тялото. Когато ги има, помагат за доброто поддържане на гърдите и по-добрата форма на сутиена.

Материята

Избягвайте сутиени, които са направени изцяло от памук. Всеизвестно е, че естествената материя задържа влагата. Спортно бельо, изработено от подходящ "дишащ" материал, във всички случаи - изкуствен, е далеч по-добър избор. Подобни материи се разработват с цел отнемане на влагата от кожата, без да я абсорбират. Освен това те съхнат изключително бързо и най-често не задържат неприятни миризми.

Грижете се за спортното бельо

Повечето сутиени имат живот между 6 и 12 месеца. За да запазите качеството им максимално дълго, е добре да спазвате няколко прости правила:

- Перете бельото на ръка и го оставяйте да съхне на открито и/или проветриво място.

- Избягвайте омекотителите.

- Ако все пак перете в пералня, слагайте сутиените винаги закопчани, в противен случай имa по-голям шанс да се разтегли.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април