Аквафитнес

Революционен метод или просто плацикане?
Аквафитнес

Какво е аквафитнес?

Накратко – тренировки във водна среда. Концепцията е разработена и популяризирана от Чарлийн Копански – основател и президент на Канадския Аквафитнес Алианс (CALA – Canadian Aquafitness Leaders Alliance). Представлява интересна смесица от адаптирани упражнения със собствено тегло и движения от плуването, йога, пилатес, някои бойни изкуства, класическата аеробика и др. Използването на допълнително съпротивление (тежест), както и упражненията на суша са строго лимитирани.

 

Какви са афишираните ползи от него?

Идеята на аквафитнеса е, че уникалните свойства на водата го правят много ефикасен тренировъчен подход за всеки и особено за страдащите от проблеми с опорно-двигателния апарат и/или баланса. В това число влизат най-вече възрастни хора с намалена костна плътност, хора с наднормено тегло или такива, претърпели контузии. Основните предимства, на които този тип тренировки залагат са:

  • Омекотяващият ефект на водата. Движенията в нея са плавни и бавни, липсва балистичен момент и оттам вероятността за контузия е на практика нулева.

  • "Олекотяващият" ефект (плавателност) на водата. Изтъква се, че потопен във вода човек реално носи около 10% от собственото си тегло, което намалява компресията върху ставите и прави движенията лесни, безболезнени и безопасни.

  • Компресионният ефект на водата. Той е най-силен на дъното и най-слаб на повърхността. Това улеснява връщането на кръвта от крайниците обратно в сърцето и оттам – работата на самия орган.

  • Водното съпротивление. Или по-скоро, начинът, по който мускулите ни работят във водата. За пример се взима упражнение с тежест на суша, където в "повдигането" и "понижаването" на една тежест участва само един мускул или мускулна група. В единия случай имаме активно преодоляване, в другия – продиводействие на гравитационните сили. Водата, от своя страна, предоставя съпротивление във всяка една посока на движението и по този начин се тренират "двойки" мускули. Това изключва вероятността от възникването на мускулни дисбаланси и има рехабилитационен ефект върху вече съществуващи такива.

 

Революционен ли е?

Едва ли, клонящо към "не". Определено е интересна и привидно забавна форма на физическа активност, която горещо ви препоръчваме да опитате, ако ви се удаде възможност.

Въпреки това сме крайно скептични по отношение на ефикасността й, особено в контекста на афишираните ползи. Защо? Заради водата. Водата може да има уникални свойства, но точно в това се крие проблемът. Последния път, когато проверихме, човечеството се подвизаваше предимно на сушата.

 

  • Всичко, което научим да изпълняваме във вода, няма да "сработи" по същия начин извън нея. Това е непродуктивно и дори опасно, особено когато се касае за възрастни хора, които са основната целева група на аквафитнеса. Вероятността за контузия по време на тренировка със сигурност е минимална, но представяте ли си как нараства тази вероятност в момента, в който човек излезе от басейна? Говорим за човек, който "подобрил" баланса си в състояние, близко до безтегловност и е свикнал всяко негово движение и падане да бъде омекотявано от водата.

  • Тренировката във вода няма съществена полза за увеличаването на костната плътност, което е от особено значение за възрастните хора и за възстановяващите се от контузии. Това се дължи на "предимството" на водата да минимизира вертикалния натиск, характерен за сушата. А както вече писахме в статията за остеопорозата, на колкото по-голямо системно натоварване се подлага костната структура, толкова по-плътна и здрава става тя. Ограниченото използване на допълнителното съпротивление в аквафитнеса допълнително минимизира ползите за опорно-двигателния апарат и мускулатурата.

  • Нека приемем, че работата на сърцето наистина е улеснена, тъй като налягането на дъното връща кръвта обратно в него. А какво се случва, когато сърцето трябва да изпрати снабдената с кислород с кръв в посока крайниците? Добър вариант ли е в този момент е да застанем с главата надолу, за да способстваме цикъла и в двете посоки?

  • Наивно е да си мислим, че тренировките във вода ще са в състояние да предотвратят възникването на мускулни дисбаланси или дори да ги коригират. Мускулните дисбаланси са нещо, от което страдаме в резултат от цялостния си начин на живот и на движение. Едва ли на стари години, пък и когато и да било, триизмерното съпротивление на водата ще може да компенсира за това. Оценяването, превенцията и рехабилитацията на подобни проблеми са сложни процеси, които изискват много целенасочени усилия както от страна на квалифициран специалист, така и от страна на трениращия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май