Ренегатско гребане

Едно упражнение за стабилизиране на цялото тяло
Ренегатско гребане

Ренегатското гребане е комплексно упражнение. То съдейства отлично за подобряване на цялостния телесен баланс и синхронизиране работата на всички мускули. Изпълнява се с тежести – дъмбели или пудовки.

Преди да преминете към това упражнение се уверете, че сте усвоили техниката на предния планк и неговите по-сложни вариации, като планк на една ръка.
При последния е добре да успявате да задържите позициятя поне около минута за всяка ръка. Това ще ви подсигури усвояването на правилната стойка и овладяването на равновесието и издръжливостта, необходими за изпълнението на ренегатското гребане.

Обърнете внимание, че при изпълнение на упражнението, както и при планка, линията на гръбнака, от тила до таза, трябва да бъде права. С други думи, тялото ви да бъде почти успоредно на земята (пода). За тази цел мускулите на корема и дупето трябва да бъдат стегнати през цялото време и да не позволяват провисване или прекомерно повдигане на задните части. Повдигането на тежестите (гребането) се изпълнява последователно с всяка ръка.Ренегатско гребане

Напред!

  • Разположете дъмбелите или пудовките пред всяка ръка, на ширината на раменете

  • Застанете на колене, стегнете цялото тяло и хванете стабилно тежестите. Повдигнете се с опора върху тях и изпънете ръце така, че пудовките (дъмбелите), китките, лактите и ръцете да ви образуват една права линия

  • Без да нарушавате тази опорна линия, изпънете краката назад и заемете позиция за преден планк

  • Повдигнете едната ръка и същевременно с това пренесете тежестта върху опорната ръка, която през цялото време трябва да е стабилно захваната (или дори натискаща надолу) дъмбела или пудовката

  • Гребете с прибрани към тялото ръце, иначе рискувате травми и загуба на баланса. При повдигане на тежестите китката ви трябва да стигне до ребрата. След това върнете контролирано до изходна позиция.

  • Пренесете тежестта върху пудовките или дъмбелите и краката

  • Повторете същото с другата ръка. Не забравяйте, че трябва да запазите гърба неутрален - стягайте задника и корема и приберете брадичката (направете двойна гуша).

Упражнението трябва да се изпълнява с тежести, които да ви позволят да направите 2-3 серии от по 10-12 повторения за всяка ръка.

Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май