Куче птичар за стабилен пояс

Животинското царство е неизчерпаем източник на вдъхновение
Куче птичар за стабилен пояс

Най-важното

Името на упражнението всъщност е вдъхновено от специфичната поза, която кучетата птичари (пойнтери, сетери, ретривъри и др.) заемат по време на лов.

За да си спестим един куп въпроси още в самото начало, трябва да подчертая, че не ние измисляме имената на повечето упражнения, които показваме тук. А след като някакси сте успели да преживеете странности като охлювите и мидичките, е крайно време да преминем към разни гръбначни представители на животинското царство.

Като казах "гръбначни", струва ми се, че и този път няма да ви се разминат пространните обяснения. Не за друго, ами защото съм на мнение, че когато човек прави едно упражнение, той трябва да знае много добре защо го прави.

Има едно често срещано състояние, което можем да наречем "нестабилност в кръста". Грубо казано, то се изразява в неспособността на тялото да стяга поясните мускули по този координиран начин, който в максимална степен ще гарантира безопасност на гръбнака по време на натоварване (не само тренировъчно, но и битово). Причината за възникването му обикновено се дължи на продължителното застояване в пасивна поза като... седенето по 8 и повече часа на ден, например. Седейки, имаме навика да поставя хората в изгърбено положение, което с течение на времето може да доведе до значително отслабване на стабилизиращите мускули на корема и гърба, а оттам – и до много други лоши неща.

Но за да не си говорим само лошите неща, ще кажа, че това упражнение няма само корективна функция. Счита се, че тренирайки по този начин (с едновременно движение на противоположни крак и ръка, както ще видите във видеото след малко), човек всъщност значително подобрява координацията в цялото тяло. Освен това, кучето птичар натоварва коремната мускулатура в условия на нестабилност и така развива баланса и проприоцепцията (способността на тялото да се ориентира в пространството без да разчита на визуален стимул). Ето какво представлява и самото упражнение:

За да го изпълните, застанете на "четири крака", като се стремите дланите да са непосредствено под раменете, а коленете – под таза. Очите гледат в земята с цел да се запази неутралната позиция на гръбначния стълб (т.е. точките на тила, горната част на гърба между лопатките и таза да образуват една права линия). От това положение стегнете корема и седалището и изпънете дясната ръка напред, покрай ухото си и левия крак директно назад така, че да продължат правата линия на гръбнака, за която стана въпрос. Представата, че се опитвате максимално да разтегнете ластик с крайниците си вероятно ще ви улесни с изпълнението.

inm.comПостарайте се това движение да не е съпроводено с усукване на торса – той трябва да остане напълно стабилен. За целта може би ще ви е от полза да се опитате активно да натискате земята с опорните си длан и коляно. Задръжте в тази позиция за 1-2 секунди, за да се уверите, че имате пълен контрол върху положението. След това приберете крайниците, като ги поставите обратно на земята или ги докоснете един до друг, както е показано на видеото. Повторете общо 12-15 пъти и след това изпълнете и от другата страна. Починете около минута и след това направете още 2 серии.

В този си вариант упражнението може да бъде включено в загрявката ви и ще допринесе за подобряване на техниката и повишаване на безопасността на всякакъв тип тежки упражнения за долната част на тялото. Съвсем естествено, то би могло да бъде практикувано с профилактична цел и от нетрениращи с тежести хора, които имат навика да се заседяват пред компютъра.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май