Гоблет клек

Прощъпулник в клякането
Гоблет клек

С каквото и да се занимавате в този живот, рано или късно ви се налага да клекнете. По-скоро рано, отколкото късно, дори. И друг път сме ви обръщали внимание на малките деца, които клякат като по учебник и са живият пример, че това е едно от най-естествените движения. Постепенно, поради ред причини, средностатистическият човек губи тази си способност и това е ужасно. А когато същият този човек тръгне да "прави крака" със 100-килограмова щанга на гърба си, това е не просто ужасно, а е умопомрачително кошмарно.

Защото универсалното упражнение, което присъства във всяка една готова тренировъчна програма, е задният клек. Малко са тези, които си дават сметка, че преди да стигнат до него обаче, трябва да могат да отидат до външната тоалетна на село, без да им изтръпнат краката и изобщо – да си възвърнат уменията, които ще им позволят да го изпълняват безопасно.

Днес ще ви представим гоблет клека, който е нещо като прощъпулник в клякането за начинаещи и дори за напреднали, които искат да подобрят техниката и мобилността си в това движение.

Идеята е проста и непосредствено приложима, независимо откъде четете тази статия в момента. Изправете се от стола си, след което клекнете. Спуснете се възможно най-надълбоко и се опитайте да избутате коленете си максимално настрани с помощта на лактите, ето така:

Кирил РусевОтпуснете се и се опитайте да потънете още по-надълбоко, като се стремите да стоите изпъчени през цялото време, а петите ви да не се отлепят от земята. Всяко коляно трябва да сочи в същата посока, в която сочи и стъпалото на съответния крак или малко по-навън. Задръжте така за около половин минута, през която непрекъснато се намествайте, за да постигнете по-добра дълбочина и стойка. Изправете се и повторете, когато се почувствате готови за това.

След няколко подготвителни "тренировки" от този тип би трябвало да сте готови и за същинския гоблет клек. Хубавото при него е, че след като сте придобили що-годе добра мобилност в таза и глезените, просто няма как да го изпълните с лоша техника.

За целта ще ви трябва дъмбел от произволен вид и тегло, поне в началото. Вдигнете го на нивото на гърдите и го притиснете към тях. Сключете ръце около единия му край и оставете другия да сочи надолу. Оттук целта ви е да клекнете така, че лактите ви, които сочат надолу, да се плъзнат по вътрешната страна на коленете. С тяхна помощ окажете натиск настрани по същия начин, както в подготвителните тренировки "на сухо". Старайте се гърдите ви да са изпъчени през цялото време, петите да не се повдигат от земята, коленете да сочат натам, накъдето и пръстите на краката, а брадичката ви да е прибрана към шията ("двойна гуша"). От следното видео можете да добиете още по-нагледна представа за движението:

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май