Алберобело – градът на кръглите къщи

Ако се чудите къде да пътувате това лято...
Алберобело – градът на кръглите къщи

Градът Алберобело се намира в Южна Италия, регион Пулия. Простира се на два хълма, разделени от речно корито. Името на града означава буквално "красиво дърво".

Алберобело и неговите трули

Градът е известен с кръглите си къщи, които се наричат "трули". Трулите са уникални исторически постройки, част от световното историческо и културно наследство. Първите трули са били построени още през 16-ти век от местни фермери. Те са се запазили непокътнати до наши дни.

Конструкцията. Трулите са уникални по конструкция и изработка. Кръглите къщички са построени от варовик и камъни, без каквито и да било други материали, които да ги спояват. Стените са много дебели, за да може вътре да е хладно през лятото и топло през студените дни. Покривът е с конусовидна форма. Построен е от два пласта варовикови плочи, които имат за цел да не пропускат вода. На покрива обикновено има изрисуван някакъв орнамент, който носи символика. На върха на конуса също има някаква фигура с религиозно или друго значение.

1535686Thinkstock/Guliver

Защо къщи от варовик?
Смята се, че трулите били построени именно от варовик заради изобилието на този материал в региона. Други историци твърдят, че населението е построило къщи без цимент и други материали, за да могат да се разглабят лесно на големи части. Целта на собствениците е била буквално да скрият имуществото си от бирниците и по този начин да избегнат високите данъци.

Собственост. Къщите са под егидата на ЮНЕСКО, но много от тях са собственост на чужденци. Но да си купиш трула не е по джоба на всеки – реставрацията на една трула изисква много време и средства, а и сложна. За сметка на това пък, можете да си позволите да отседнете в някоя от кръглите къщи и да се чувствате като в приказките. Много от трулите са пригодени за туристи като място, където могат да преспят или пък са превърнати в изискани ресторанти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май