Тайната на истинската пица

Крие се в това, че тя не е задължително нездравословна, тъкмо обратното :)
Тайната на истинската пица

Какво си представяте, когато чуете "пица"? На бас, че повечето от вас свързват тази дума с нездравословна комбинация от въглехидрати и мазнини, а онези, които внимават със съдържанието на менюто си, тотално я отричат. Да си признаем, и нашето мнение не се различаваше особено от горното, докато не се сблъскахме с Оригинала ;)

Малко история

Произходът на пицата може да се проследи до Древна Елада, когато местните приготвяли хляб и го поръсвали със зехтин, подправки и сирене. Името му произлиза от латинския глагол pìnsereпритискам, натискам. Във Византия названието се превръща в "пита" и се запазва по този начин в нашия език, в сръбския и хърватския, а подобно звучене има още в турския, албанския и в модерния иврит.

БулфотоПицата във вида, в който я познаваме, се появява в Италия и по-специално в Неапол. През 18-ти век практически навсякъде улични търговци продавали плосък хляб, най-често натурален или поръсен с растителна мазнина. Той се приготвял лесно и бил евтин, затова и бил масово популярен. В началото на 19-ти век е открито приложението на доматения сос и кръглите пици започват да се гарнират с него, както и с повече подправки. Скоро след това е открита и първата пицария в Неапол.

Пица Маргарита

Около 1889 г. крал Умберто I и кралица Маргерита посетили лятната си резиденция в Неапол, където решили да прекарат целия сезон. Кралицата била чувала за местното ястие пица и много искала да го опита, а любопитството й се засилвало още повече от факта, че било предназначено за простолюдието, а не за аристократите. Произходът й дори не й позволявал да посети някоя от многобройните пицарии в града.

Тогава хитрата Маргерита поканила един от най-известните готвачи – Дон Рафаеле Еспозито, и му наредила да приготви селекция от пици за нейно величество в кухнята на резиденцията.

Дон Рафаеле, чиято пицария по това време се радвала на изключителна популярност, решил да почете своята кралица с пица, олицетворяваща цветовете на италианския флаг. Той гарнирал тестото с пресни домати (червено), моцарела (бяло) и босилек (зелено) и нарекъл пицата "Маргерита". Кралицата била силно впечатлена и трогната, а това станало едно от любимите й ястия.

Така пицата добила популярност в цяла Италия, появили се нови варианти на приготвянето на тестото, а експериментите с гарнирането му продължават и до днес.

Неаполитанската пица обаче се счита за абсолютен оригинал и дори е защитена със закон в родината си и в Европейския съюз. Рецептата за приготвянето й е супер лесна, а един истински италианец – Маркантонио Паризи ни демонстрира целия процес.

Той ни разказа, че в истинската пица се използват само 5 продукта: брашно, мая, вода, няколко щипки захар и сол. Количеството мая е много малко, за да не "натежава" тестото в стомаха, а зехтин се използва едва преди самото печене – с него се поръсва леко блата.

Тестото не се разточва с точилка, а се разтегля само с пръсти до получаването на тънка и фина основа. На живо това движение изглеждаше почти като магия :)

Булфото

За да се уверите лично в това, вижте видеото. А ние обещаваме една автентична рецепта по-късно днес, защото изглежда пицата не заслужава абсолютно винаги да попада в графата "джънк".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април