Съвременните наркотици 1

Компютърът е един задължителен фактор...
Съвременните наркотици 1

Какво си помислихте най-напред, когато прочетохте заглавието? Не си представихте купчини от бял прах, нито розови хапчета, а компютър или поне телевизор, нали? Победителят в днешната наркотичната надпревара е... 12 – часовото дзверене пред монитора 7 дни в седмицата!

А! Как може това нещо да е задължително? Не е никак задължително, не. Просто слабата човешка природа е устроена така, че да иска повече и повече компютър, час след час. И колкото повече задоволяваме това си желание, толкова по-необходим става наркотикът. Предимно за младите хора, родени в ерата на компютрите или онези със склонност към заседяване.

Всъщност, всички ние имаме склонност към заседяване. Аз,inm.com те, и вие, всички обичаме да се лишаваме от глътка свеж въздух, когато седим пред компютъра, защото ни мързи да станем. Всички ние сме потенциални наркомани.

Знаете ли, наркотиците незадължително са нещо лошо – има и хубави – като слушането на музика, шофирането или карането на колело, писането на статии за здравословен начин на живот, спортът, взаимопомощта. Защото се пристрастяваме към всичко, което по един или друг начин ни кара да се чувстваме по-здрави, свободни, красиви, силни, щастливи, полезни, независими... Разликата е, че лошите наркотици имат повече негативни странични ефекти, а добрите са полезни за нас и околните и дори изграждат различни умения. Е, стига да не прекаляваме и с тях. Защото иначе ползата ще се превърне в самозалъгване заради задоволяването на навика.

Предлагаме ли ви лек срещу зависимостта от компютъра? Предлагаме, но само, ако осъзнавате, че прекомерното стоене пред светещия му лик ви вреди. Ако изобщо ви вреди. Извинете, но решението ни е странно, дори ексцентрично. Ами, добре, де – дневно трябва си набавяте точно толкова компютър, колкото да свършите работа. След това изключвайте машината (ако я използвате предимно за социализация), защото общуването и партитата се случват извън виртуалната реалност – у вас, на някой концерт, в някой клуб, в залата за тренировки, дори и в класната стая... Ако пък компютърът ви държи в окови, защото е служебният ви другар, какво ще кажете да си вземете пълна, ама пълна почивка от него през почивните дни? В противен случай работата става неефективна, не е ли така?

За да приемете нашето предизвикателство, направете следния опит: тази вечер след работа се нахранете добре, след това звъннете на приятели и се позабавлявайте. Или пък се приберете, изкъпете се с ароматен душ-гел, почетете книга и си легнете по-рано. Някой може да опита йога, защо не. Но не включвайте компютъра! И... вижте сами дали на другия ден ще сте по-отпочинали и в по-ведро настроение.

Дали това няма да е ключът към вашето еднодневно разнообразие, също така? Всички сме болни от компютър. На много от нас ни сълзят очите. Цъкаме в несвяст. Време е да изправим глава!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 07.11.2011 | 09:05
    Деси, все някой трябва да се жертва, за да напише тази статия, нали? :)
  • 2
    от Не е посочен | 05.11.2011 | 20:27
    Деси, а какво общо има статията с вашия коментар, адресиращ някакъв страничен проблем?
  • 1
    от Не е посочен | 05.11.2011 | 13:49
    Самият факт,че статията за вредните компютри е написана в интернет и стоенето пред компа е единствения начин да прочетеш тези редове,ме навява на мисълта,че е доста безполезна :) Спестете си приказките и оставете "пристрастените" сами да стигнат до извода кое е вредно или полезно за тях ;)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май