Свежи или сушени подправки в манджата?

Всички ще използваме, но по правилния начин
Свежи или сушени подправки в манджата?

Да ви кажем честно, самите ние предпочитаме да употребяваме свежи подправки в кулинарните си експерименти. Но, да, научили сме, че и сушените вършат перфектна работа. По тази причина смело действаме и с двата вида. Ето как и къде:

Сушените гледаме да ги слагаме в манджата по време на самото готвене. Така им даваме възможност да "проникнат" в продуктите и да ги овкусят максимално. Ако твърде късно се вкарат в играта обаче, те просто няма да допринесат за нужния ефект и вкус. Преди употреба: за да разберете дали подправките са в тип-топ форма, отворете контейнерчето, в което ги съхранявате, и помиришете аромата им. В случай, че не усещате такъв или го усещате едва, значи качеството им не е задоволително и трябва да ги подмените.

Всъщност, някои подправки са в пъти по-добри сушени, отколкото свежи. Риганът, мащерката и розмаринът запазват своето ухание и вкус дори и след като се отърват от свежия си профил. Същото обаче не може да се каже за босилека :)

Но да си дойдем на думата: пресните герои ги слагаме обикновено в края на готвенето. Например, добавяме мащерка малко преди да свалим супата от котлона или босилек върху пицата преди тя да излезе от фурната. По този начин, ароматът и вкусът на подправките остава свеж и наситен - такъв, какъвто искаме да го почувстваме.

Разбира се, свежите и сушените подправки без проблем биха могли да се използват и в екип и дори – едните да се заменят за сметка на другите. Имайте предвид обаче, че сушените са по-концентрирани, което означава, че трябва да ги използвате в по-скромни количества. Ако например, в рецептата трябва да сложите 1 ½ чаена лъжичка свежа мащерка, решите ли да я замените със сушена, намалете дозата на 1 чаена лъжичка. И всичко ще бъде наред.

Е, толкова за подправките. А ако искате да си поговорим надълго и нашироко за тях, няма проблем. Винаги сме готови за пикантни дискусии :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април