Няколко вълшебства против безсъние – 2

Череши с яйца
Няколко вълшебства против безсъние – 2

Царят на кошмарите се казва... безсъние. До този извод достигнахме след няколко нощи адско мъчение.

За да ви предпазим от злочестата съдба на широко отворените очи, решихме да направим списък с храните, които биха могли да ви помогнат да заспите по-бързо в случай на нужда.

Ето ги и спасителите:

Твърдо сварено яйце на помощ

Имате проблем със съня? Много е вероятно вечерята ви да е била бедна на протеин. Преди лягане може да сте си хапнали и храна с високо съдържание на прости въглехидрати – например кекс или бонбон, а?

Проблемът на последните е, че значително понижават нивата на кръвната захар по време на сън. Точно това може да предизвика неприятното и внезапно събуждане в два часа сутринта.

За да улесните заспиването, експерти препоръчват да изберете вечеря, богата на протеин. Такъв има в добре свареното яйце, в някои видове сирена (фета и синьото сирене), както и в суровите ядки. С подобно меню не само ще си осигурите бързо заспиване, но ще спите дълбоко и продължително.

Червени, малки, вкусни

Странно или не, чаша сок от череши може да се окаже светкавичен лек срещу безсъние. Това стана ясно от обобщените резултати от изследвания в университети в Пенсилвания и Рочестър, САЩ.

Учени открили, че черешите, и най-вече – сладките, помагат на организма по естествен път да се снабди с мелатонин – един от хормоните, отговорни за съня.

Докато експерти все още умуват върху това колко точно сок или череши трябва да приеме човек, за да заспи, е ясно, че в умерени количества последните няма да ви навредят по никакъв начин. Опитайте!

Очаквайте продължение...

ключови думи:
почивка протеин сън храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април