Магичните свойства на сините сливи

Магичните свойства на сините сливи

Сливите остават несправедливо пренебрегнати за сметка на останалите плодове. Те обаче са изключително полезни и задължително трябва да бъдат включени в есенното меню.
Освен невероятно разнообразие от вкусове, което различните сортове сливи носят, те притежават и редица здравословни ползи. Ето кои са те:

Подпомагат зрението
В сливите се откриват изключително високи дози витамин А, който е един от най-добрите за очите и зрението. Освен това в него има и зеаксантин – един от двата каротиноида, които предпазват ретината от вредните ултравиолетови лъчи.

Контролират нивата на кръвната захар
Сливите са сред плодовете с нисък гликемичен индекс. Приемът им помага за контролирането на нивата на кръвната захар, като по този начин намаляват риска от развитие на диабет. Важното е сливите да се приемат в умерени количества, тъй като и пресните, и сушените са богати на захари и въглехидрати.

Предпазват клетките от увреждане
Сливите са изключително богати на антиоксиданти. Те предпазват клетките на тялото от всякакви увреждания и са своеобразна превенция срещу рака.
 
Помагат за здравето на сърцето
Сливите са едни от най-богатите на калий плодове. Той поддържа кръвното налягане в норма, като по този начин намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Засилват метаболизма
Сините сливи, приемани под всякаква форма, подобряват метаболизма. Фибрите в тях помагат при запек.

Намаляват риска от рак
Няколко сливи на ден могат да ви предпазят от рак на белия дроб и рак на устната кухина благодарение на специфичните антиоксиданти в състава им.
И от всичко, казано дотук, става ясно, че няма причина да не се възползвате от невероятните здравословни ползи на сливите. За да им се наслаждавате по-дълго, то сложете няколко пакета сливи във фризера за зимата.

Сушените сливи също са изключително полезни за организма. Те се борят с лошия холестерол, подобряват работата на стомаха и червата и имат силно изразени антибактериални свойства. Те подсилват имунната система и дават на тялото нужната енергия. Приемът им прочиства пикочните пътища, лекува анемия и подхранва и подмладява клетките на кожата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март