За тиквичките с любов

Да влизат в чинията бързо!
За тиквичките с любов

Няма да крия от вас, че тиквичките са абсолютният ми фаворит сред зеленчуците. Причините за това са много, а една от тях е, че с времето се научих да ги приготвям по всевъзможни начини. На фурна, с ориз, под формата на супа, като вегетариански вкусни кюфтенца... Спирам, за да не огладнеете :) А пък и аз покрай вас.

Факт е обаче, че кулинарните ми експерименти с тези продълговати госпожици почти винаги са изключително успешни. По-късно разбрах и още нещо: че са пълни с полезни хранителни съставки, което ме накара да се влюбя в тях до живот.

Започвам с това, че любимият ми зеленчук е добър източник на редица витамини, между които мистър C и братята B1 и B2.

Досещате се още, че в тиквичките присъстват солидни дози бета-каротин, който пък е голям враг на оксидативния стрес.

Истината обаче е, че харесвам тези вкусни симпатяги най-вече, защото са изключително богати на ценни минерали, между които магнезий, фосфор, желязо, калий и калций. Изброените юнаци работят неуморно в тялото ни, участвайки в редица важни процеси, протичащи в него.

inm.comВ допълнение, тиквичките могат да се похвалят с добра доза фибри и със среден гликемичен индекс

Освен това не са калорични – в 100 грама има само около 20 калории. Бонусът е, че, като близки роднини на краставиците и динята, те съдържат много вода, което ги прави идеални помощници в мисия хидратация.

Добре е да се похапват млади, защото тогава хранителният им профил е много по-богат. А пък и са по-вкусни, нали разбирате.

След всичко казано, ще ви предложа още тази вечер да ги вкарате в менюто си.

Сигурна съм, че, подобно на мен, няма да имате проблем в приготвянето им. Да са ви вкусни! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април