Годжи бери – малко повече от маркетингов трик?

И суперхраните имат чувства
Годжи бери – малко повече от маркетингов трик?

Напоследък става все по-модерно да се консумират храни, които не са ни по джоба и 1/3 от приятелите ни не са чували никога през живота си. Обаче се правят усилия, пестят се пари, вечерното пиене на бира и ходенето по партита се забравят, за да се олекоти бюджетът и да успеем да се сдобием с онова толкова полезно годжи бери, което ще ни помогне да доживеем до възраст, на която ще ни се повдига само като се погледнем в огледалото.

Май започнах прекалено негативно. Няма нищо лошо в суперхраните, в годжи бери или в пиенето на по-малко бири, нито в остаряването, разбира се. Единствено не разбирам защо отдаваме всичките си надежди за по-добър и здравословен живот на горките непознати за нашите географски ширини семенца и плодчета. Осъзнавате ли какво психологическо бреме е това толкова хора по света да разчитат на теб, за да ги направиш по-здрави, по-силни, по-красиви? Ами ако не се справиш? А сесиите при терапевта кой ще ти ги плаща?

Целта ми в случая е да предложа морална подкрепа на малките червени плодове на храста, който се нарича Lycium barbarum или просто лиций и расте в Китай, Монголия и Тибет. Причината е, че едва ли е лесно да те смятат за суперхрана. Древната китайска медицина я използва от около 6000 години и е стигнала до извода, че наистина може какво-ли-не. Полезните ефекти започват с предпазване на черния дроб и зрението, завъртат се около подсилване на крайниците и имунната система и накрая завършват с информацията, че годжи бери е афродизиак и подпомага плодовитостта. И дълголетието. Съдбата на човечеството изглежда е в ръцете на малките червени плодчета.

Какво има годжи бери, за което да е способен да му завиди всеки друг плод? Като за начало витамин C в количество по-голямо от това в портокалите, 18 вида аминокиселини, 8 полизахарида и 6 монозахарида, 5 каротиноида (сред които бета-каротин и зеаксантин, който намалява риска от дегенерация на ретината), както и различни фенолни съединения, които имат антиоксидантни способности. Малките плодчета си имат и повече от 20 минерала, сред които калций (112 мг/100 гр.), калиий (1132 мг/100гр.), желязо (9 мг/100гр.), цинк (2 мг/100 гр.), селен (50 микрограма/100 гр.) и др.

Тези стойности, разбира се, се отнасят за сушените плодчета, които приличат на червени стафидки и могат да се закупят от немалкото разпръснати из еклектична София биомагазини, както и от меката на евтините стоки – Женския пазар. Трябва да не забравяте едно – клиничните изследвания не са доказали на 100% повечето здравословни предимства на годжи бери. Не, че не е полезно, просто може би не е чак толкова невероятно, колкото твърдят тези, които го продават. Само че нека си остане между нас, защото съм чувала, че плодчето е доста чувствително, когато стане дума за самочувствието му на суперхрана.

Иска ви се да изпробвате сами, ако вече не сте? Знаех си. В такъв случай другата седмица очаквайте няколко (интересни) предложения - рецепти с годжи бери. До тогава!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 23.04.2013 | 12:39
    Страхотно обективно написана статия... Няма какво повече да добавя! Напълно споделя и моето мнение по истерията с био - продуктите и супер - храните, макар и аз да ги консумирам..без да се вманиачавам.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март