В кивито е истината

Един малък плод, който може много неща
В кивито е истината

Плодовата салата е кръгла нула без този малък, симпатичен, мъхесто-кафяв на цвят, плод. Той идва от Нова Зеландия и има редица основания да смята себе си за особено специален и значим. Не е случайно, че често го наричат "плод на здравето".

Да започнем от това, че, подобно на ябълката, съдържа сравнително малко калории. В средно голям плод киви има приблизително около 56 калории и 3 грама фибри. Дотук нищо ново, нали?

Обаче бързаме да допълним, че този сочен фукльо може да се похвали и с впечатляващо съдържание на витамин C (повече отколкото има в портокалите). Освен това съдържа повече калий от банана, както и солидна доза бета-каротин, в запас.

Добрата новина е, че бета-каротинът, също като витамин C, има противоокислителни свойства и е добър приятел на организма в борбата му със свободните радикали. Освен това може лесно да се преобразува в така необходимия за тялото витамин А.

Така че, ако хапвате повече киви, може значително да повишите съпротивителните сили на организма си, смятат специалисти.

Важно е, когато го купувате, да избирате плодове, които не са натъртени или меки, защото това е сигурен знак, че те няма да са толкова хубави отвътре. По-разумно е да налитате на по-твърдите, защото тях спокойно може да оставите да узреят и вкъщи.

Като бонус точка, имайте предвид, че кивито съдържа ензима актинидин, който спомага за по-лесното смилане на месото и някои зелено листни зеленчуци.

Обаче най-хубавото на този плод е, че и кората му е ядлива. Смята се, че тя е богата на фибри, антиоксиданти и флавоноиди, които предпазват от редица болести.

И тъй като почти всички сутрешни шейкове започват с банани, смятаме, че е време за промяна. Предлагаме ви да опитате този вкусен киви шейк, например. Няма да съжалявате!

 

За него са ви нужни следните продукти:

2 кивита
1 супена лъжица ленени семена
125 мл кисело мляко
125 мл портокалов сок (двойна доза витамин C, значи)
шепа боровинки или малини (по ваш избор)

Нататък е лесно. Обелете кивитата и измийте боровинките/малините.

Бутнете смело всички съставки в блендер или друг кухненски робот и разбийте до гладка и еднородна смес. 

Наздраве!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април