Вкусните новини днес: папаята

Мммм!
Вкусните новини днес: папаята

Тя е свежа, вкусна и слънчева! Това са първите три заслужени комплимента, с които ще си позволим да похвалим папаята.

Тропическият плод, който Христофор Колумб наричал "плодът на ангелите", идва от Южна Америка и е "дете" на дърво със същото име. На вкус, а и на външен вид, днешната героиня много прилича на пъпеш, но си има собствени хранителни достойнства.

Да започнем от там, че сладураната е отличен източник на бета-каротин, както и на витамин C. Иначе казано, редовната ѝ консумация съдейства за повишаване на имунната защита.

Е, госпожа Папая не съдържа особено много минерали, но все пак е прилично богата на калий. В съдържанието ѝ могат да бъдат открити и малки дози магнезий и калций.

Всъщност, репутацията си на суперхрана плодът дължи най-вече на папаина, открит в нея. Същият е протеолитичен ензим, за който се твърди, че подобрява храносмилателните функции на организма, като съдейства за успешното разграждане и усвояване на белтъците в тялото.

В същото време, ангелското изкушение е добре заредено с фибри, за които също се смята, че са добри приятелки на стомашно-чревния тракт.

Освен това, папаята може да се похвали с умерен гликемичен индекс, както и с ниска калоричност – в 100 грама има само 39 калории. Затова пък съдържа неприлично много вода, с което се превръща в категоричен помощник в хидратирането. И най-важното: приемът ѝ има изключително освежаващо действие :)

Ако сте решили да я направите част от менюто си, купувайте плодове, по които няма наранявания и петна. Съхранявайте тропическия юнак на тъмно и хладно място, където ще издържи дълго време, при положение, че не е нарязан, разбира се.

Ето и една бърза рецепта с него. За да я реализирате, ще ви трябват:

1 средно голям плод папая, около 200 гр сирене моцарела, 2 малки червени люти чушки, 3 чаени лъжички зехтин, 1 чаена лъжичка морска сол, 2 чаени лъжички черен пипер, няколко листенца босилек.

  • Обелете, махнете семките на папaята и я нарежете на малки парченца. Нарежете на тънки парченца и моцарелата, а чушлетата – на ивички (след като сте махнали семките им).
  • След това наредете папаята и моцарелата в един ред, като ги редувате, докато ви свършат парченцата. Отгоре подредете ивичките от чушките. Напръскайте със зехтин, сол, пипер и по желание – с листа от босилек, ситно нарязани.

Ето така:

792398BlogFreePeople

Прелестно, нали? Да ви е вкусно!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май