Бананите: жълтите герои

Които се грижат за здравето ни
Бананите: жълтите герои

След като през последните няколко дни почти се "мандaринизирахме", решихме малко да разнообразим менюто си, като вкараме в него още един много хубав плод. Той, подобно на мандарините, също е доста богат на бета-каротин, както и на витамин C. Точно така! Говорим си за Мистър Банана :)

Дано не сте останали с впечатлението, че го използваме само в козметичните си процедури, защото изобщо не е така. Всъщност, от него редовно си приготвяме вкусни шейкове и оригинални сладкиши. Даже в момента лежи спокойно на работния плот и чака да бъде изяден.

Както може да се досетите, жълтият разбойник е пълен с важни хранителни съставки. В него компания си правят много от витамините на група B, между които B5 и B6.

Добър източник е и на фолиева киселина, рибофлавин и ниацин. Освен това съдържа солидна доза магнезий, а знаете, че ценният минерал има отпускащо действие и бори безсъние. В бананите има още калий, фосфор и мед, също важни минерали, участващи в редица процеси в организма. Богат е и на желязо и е една от храните, за които се смята, че понижават високо кръвно налягане.

inm.comИ, да, в слънчевия плод може да откриете малка доза триптофан - незаменима аминокиселина, от която се произвежда серотонин или т. нар. хормон на щастието.

Е, консумацията на банани може и да не ви предпази от депресия, но пък е възможно да подобри настроението ви. Опитайте, де!

Да прибавим още, че в сладурите има прилично количество фибри, а се смята, че те подобряват храносмилателните процеси и имат засищащо действие. Повече за популярните влакнини може да научите тук.

Имайте предвид обаче, че жълтурковците са сравнително калорични - в 100 грама продукт има приблизително 90 калории. Затова пък гликемичният им индекс (ГИ) не е много висок и даже е среден – около 50.

Е, какво чакате! Закусете с един, ако още не сте ;) Желаем ви хубав и щастлив ден!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април