Как да се предпазите от контузия през първите седмици на тренировка

Как да се предпазите от контузия през първите седмици на тренировка

Най-важното

Когато решите да започнете да бягате, ще се сблъскате с всички болки и неприятности, които може да ви предложи бягането. Това е така, защото мускулите ви не са свикнали на тези натоварвания. Ето няколко съвета да намалите болките в първите дни на тренировка.

Започнете предпазливо. Ако страдате от наднормено тегло, когато започнете да бягате ще се сблъскате с невероятни болки в краката. Това е заради огромната тежест, която трябва да понесат. За това важно е да започнете внимателно, дори и с ходене. Сменяйте бягането с други кардио упражнения, за да можете да свалите няколко килограма в началото.

Датски учени са създали за първи път се насочват към първите 3 седмици от тренировки, които са много важни, защото тогава всеки нов бегач трябва да преодолее невероятни болки. Според тяхното проучване тези, които имат телесен индекс на мазнините над 30 имат по-голям риск от контузии.

В проучването са участвали 750 души на възраст около 30 и никога не са бягали до сега. Дадени са им еднакви маратонки. Те започнали да бягат различни дистанции през първите 3 седмици от проучването.

Съветите на учените са бегачите да не бързат да увеличават дистанцията и интензитета на бягането и да внимават как се хранят и да се възстановяват правилно. Това е ключът към намаляването на болката през първите седмици на тренировка.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/fitwell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май