Иван Данев: Спортът ми е дал повече, отколкото ми е взел!

Откровено интервю с младия културист от град Бургас
Иван Данев: Спортът ми е дал повече, отколкото ми е взел!

Интересувате ли се от здравословно хранене и спорт?

Ако отговорът ви е "Да", то при всяко едно положение ще ви е интересна историята на 18 годишния Иван Данев от град Бургас.

Иван Данев спортува активно  от малък. Първият спорт, в който се е записал е "Свободна борба" и дори има няколко отличия и награди в тази област. Не след дълго е проявил интерес към "Стрийт фитнес", а и към самите тренировки във фитнес залата. Към днешна дата Иван е културист и работи като професионален личен фитнес инструктор.

През 2013 година Иван създава блога си за здравословно хранене и спорт danevfit.net. На 1-ви юни в сайта на fitwell.bg публикувахме първата му статия с упражнения за секси дупе. Надявам се, че ще ви е интересно да прочетете за момчето написало статията.


Здравей, Иван! Кога и защо превърна спорта в свое професионално занимание?

Здравейте на всички читатели на FitWell. Спортът превърнах в свое професионално занимание преди около 4 години. Спомням си, че с приятели ходихме да се набираме на лостове и се състезавахме кой ще направи най-много набирания и лицеви опори. Така сложих и началото на спортната си кариера. Две години по-късно претърпях операция от която изгубих 12 килограма и започнах наново старата схема, но за разлика от преди, бях още по-мотивиран! Бях научил много от книгите за фитнес, анатомия, хранене, упражнения и пълноценен начин на живот. Започнах да се интересувам и да тренирам докато интуицията ми не ме подтикна да се обърна към културизма.

Какъв е стилът на живота ти?

Стилът ми на живот е любовта. Любовта, която изпитвам към всички животни, към слънцето, към птичките, към музиката и към всичко живо в този доста объркан свят. Любовта ме кара да живея.

Какви са интересите ти в спорта и здравословното хранене?

Обичам да експериментирам с тялото си, да го карам да прави това което аз му казвам. Храненето е 70% от резултатите. Тренировките не биха имали голям ефект, ако за храненето не се полагат големи усилия. Неслучайно съветвам хората преди да си легнат вечер да си приготвят храната за да е готова на сутринта, когато се събудят. Един сериозен спортист никога не пренебрегва това правило! 

Смяташ ли и за в бъдеще да продължиш да се занимаваш с това?


1513238Личен архив - Иван Данев

Обичам това което правя и го правя с цялото си сърце, удоволствие и много желание. Виждам как всичко около мен съвпада с това, което правя в момента и занапред ще е така. Позитивните отзиви, които получавам постоянно от хората няма как да не ме стимулират да продължа напред в същата посока. Няма как да се сбогувам и с клиентите си и с това което обичам да правя!

Какви вредни навици имаш и колко често си ги позволяваш?

За жалост нямам такива, знам кога и какво да ям. Превърнал съм спорта и храненето си в свое призвание и начин на живот. Така успявам да извлека най-доброто и от двете.

Спортът какво ти дава и взел ли ти е нещо?

Спортът да ми е взел е твърде силно казано, но ако трябва да бъда честен ми отне "приятели". Предполагам, че това се случва с всеки, който иска да се посвети и върши нещо със сърцето си, градиш и обичаш всичко живо. Няма как да не минеш и през изпитания, защото хората виждат, че си различен и че не се вписваш в обществото и бягат далеч от теб. Страх ги е! Всеки един амбициозен спортист, който е преминал през много трудности знае, че психиката поддава първа, след това е физиката. Това което съм взел от спорта е повече, отколкото ми е отнел. Спортът ме е дарил с позитивна енергия, навици и способност да бъда винаги в готовност да продължа развитието си във всяка една насока! Друго, което спортът ми дава безспорно е здравето, а здравето трябва е на първо място в нашия живот.
Никога не го пренепрегвайте на каквато и да е било цена! Ако все още не сте го направили, то е време да вземете решение и да започнете да градите себе си, по начин по който не би ви навредил и хората биха ви оценили.

Как се предпазваш от контузии?

По време на тренировка съм изключително фокусиран върху физическото си натоварване. Не обръщам внимание на странични неща. Това ме пази от излишни контузии и нежелани ситуации.

Какво те подтикна да създадеш блог за здравословно хранене и спорт?


1513240Личен архив - Иван Данев

Аз съм човек който обича да помага. Давам каквото мога и с каквото разполагам за всеки, който има желание и иска да се научи. Създадох блога си защото видях, че много хора се обръщат към мен за съвет и реших, че това ще е един начин да предам най-много информация, с която разполагам на хората със желание и воля.

Какво харесваш най-много в работата си?

Хората, с които работя! Някои от тях са толкова мотивирани и амбицирани, че просто е невъзможно да се откъсна от работата си. Харесва ми усещането да помагам на хората да изглеждат добре и да се чувстват така в собствената си кожа.

Смяташ ли, че българинът има добра култура на хранене и двигателна активност?

Смятам, че българинът има добра култура на хранене и двигателна активност, но повечето българи са мързеливи и не обичат много да се трудят. Проблемът може би се крие в обществото, знам ли. Но е факт, че българинът знае как да се храни и спортува, просто няма желание! Може би съществуват и други фактори, които няма смисъл дори да коментираме.

На какво според теб се дължи затлъстяването в последните години?

От година на година затлъстяването се превръща в епидемия и световен проблем. Изключително голям е стресът, на който сме подложени масово през последните години. Именно стресът е един от главните виновници хората да затлъстяват и да имат все повече здравословни проблеми. Мнозина пренебрегват този факт или го подценяват, но истината че той е изключително опасен за всички нас.
Бих посъветвал читателите ви да работят спокойно и да избягват стреса на всяка цена. Не трябва да допускате никой да ви притеснява. Научете се да медитирате и се влушайте в малките неща, които тялото се опитва да ви каже. Живейте в пълна хармония дори и с хаоса и се наслажадвайте на предоставеното ви от живота. Ще бъдете по-спокойни, обещавам ви!

1513256Thinkstock/Guliver

Как да отслабнем без да навредим на здравето си?

Отслабването е сложен процес и не се случва за няколко дни. Хората се подлагат на странни кратки диети и очакват за това време да се случи чудо, което няма как да стане здравословно. Има хора които са над 100 килограма, които през първата седмица от спазването на хранителен режим и тренировка, изхвърлят много вода и това се отразява на теглото им, което обаче не означава, че са свалили само 7 килограма мазнини. Нормалното отслабване е до 2-2,5 килограма на седмица. Най-голямата грешка на начинаещите е да гладуват, за да отслабнат! Изключително лош и безполезен навик, който ще се отрази след време на организма. Хранете се здравословно и разпределете храненията си така, че да се чувствате добре в кожата си и да останете доволни от резултата.

Как изглежда дневната ти програма?

Ставам сутрин рано и започвам със стречинг, a някой път и медитирам. Отивам да си взема храната, която съм приготвил от вечерта и закусвам във 7:00. Храня се през 3 часа. След това уча, отивам на училище и по късно влизам в залата! Прибирам се и започвам да си готвя храната за следващият ден. Не обичам да ходя по събирания и дискотеки, не са приоритет за мен. Не обичам да си губя времето, затова веднага след като се прибера от фитнес залата започвам да се подготвям за следващия ден.

Колко пъти в седмицата тренираш и на кои мускулни групи залагаш?

1513241Личен архив - Иван Данев

Тренирам 6 дни в седмицата, от които един почивам. Залагам на всяка една мускулна група отделно. Сред мускулните групи фаворит са ми гръб и крака - те са и най-големите мускулни групи в човешкото тяло и на тях обръщам най-голямо внимание! 

Приемаш ли хранителни добавки за натрупване на мускулна маса?

В момента съм заложил на храната, не чак толкова на хранителните добавки. Но по принцип използвам такива. Използвам протеин, аминокиселини, креатин, цинк и витамини, но в момента приемам само една част от изброеното до тук.

Имаш ли табута по отношение на хранене и хранителни добавки?

По отношение на храненето "ДА" имам табута! Обичам много да се храня, но само с качествени продукти. Рядко си позволявам нещо сладко или нещо, което не е за мен. Най-много обичам да готвя, да приготвям храната си с много любов, а ако има и някои желаещ, с който да я споделя - няма как да остане разочарован!

Как изглежда любимият ти обяд?

На обед се храня предимно със ориз, пилешки гърди и броколи - това е и любимият ми обяд! Никога не пропускам да си приготвя нещо зелено в чинията.

В случай, че имате конкретни въпроси относно фитнес тренировките или режима си на хранене - не се колебайте да ги публикувате, като коментар под тази статия във Facebook. Иван с удоволствие ще ви отговори на тях.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 03.06.2015 | 17:07
    Браво прочетох статията и останах с голямо впечатление. Исках да попитам за добавката аргинин ААКГ как да я приемам и по колко пъти на ден? Относно храната храня се предимно със салати и тн от време навреме хапвам месо ако има вкъщи. Искам да изчистя за лятото как да го постигна това максимално и ефективно?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май