Голф? Хайде да опитаме!

Не, не говорим за ралито Перник-София и обратно, а за спорт, който става все по-популярен и у нас
Голф? Хайде да опитаме!

Най-важното

Играч на голф се бавел и все не удрял топката.

- За Бога, побързай! - казал партньорът му.

- Но жена ми гледа от трибуната. Искам изстрелът ми да е идеален.

- Остави, никога няма да я улучиш оттук!

Доскоро голфът у нас беше екзотичен и дори аристократичен спорт, достъпен предимно за професионалисти и хора с по-сериозни финансови въможности. През последните няколко години обаче в България бяха изградени значителен брой голф игрища, които сериозно промениха мнението ни.

И, ако си мислите, че този спорт е за мързеливи, застаряващи чичковци или за скучни юпита, доста грешите. Всъщност, той е умерено динамичен и, като всяка друга физическа активност, има своите здравословни преимущества.

Освен това изобщо не е само "мъжки" – това, че голфърките не са супер популярни тук, не означава, че не съществуват.

Сега няма да се спираме на правилата на играта или на най-популярните състезатели, тъй като смятаме да им отделим специално внимание скоро. Вместо това ще ви споделим най-сериозните ползи от голфа, заради които си струва да му дадете шанс.

Но първо...

Какво е голф?

Това е индивидуална или отборна игра, която се практикува на открито затревено игрище. Целта е малка топка да бъде вкарана в серия дупки с възможно най-малко удари. Топката се удря с различни по вид стикове и често между началната позиция и всяка дупка има препятствия като залесени площи, пясъчници, неравности и дори малки изкуствени езера.

Игрищата са с 9 или 18 дупки и могат да бъдат използвани както на състезателен принцип, така и за чисто удоволствие и упражнения.

Интересното при голфа е, че реално няма съдии – тази роля се изпълнява от самите играчи.

И защо е полезен?

Естествено, на първо място ще споменем, че времето, прекарано навън, обикновено на чист въздух и сред зеленина, във всички случаи се отразява добре. Няколко часа в подобни условия могат блажено да опразнят стресираното градско съзнание от всякакви проблеми и тревоги. При това, много по-ефективно от бягане на пътека, според нас.

В играта на голф отделните дупки са разположени на сериозни разстояния една от друга, а придвижването между тях в класическия вариант се осъществява пеша. Стиковете, пренасяни на ръка, пък са допълнителната тежест, която приятно усложнява тази разходка. Ако носите тях, заедно с останалите си принадлежности, спокойно можете да си отбележите това като лека тренировка с тежести, която укрепва мускулите на цялото тяло.

Като добавим и неравния терен, голфът може да ви "коства" 300-350 калории на час (ако тежите около 70 килограма и имате умерено количество мускули).

Подобна активност със сигурност ще ви накара да се задъхате и изпотите (освен ако придвижването между дупките не ви отнема половин ден...) и се брои за прилично кардио. А то влияе особено добре върху работата на сърцето. Разбира се, използването на превозни средства не се препоръчва.

Ще прибавим още, че самите движения при играта на голф подобряват стабилността на тялото, неговата гъвкавост, издръжливост и сила. А и редовни занимания като тези, комбиниращи едновременно силови и кардио тренировки, неминуемо водят до загуба на излишни мазнини.

Голфът помага допълнително на концентрацията и мисловните процеси. За да преминете успешно през дадена игра, особено ако тя има състезателен характер, трябва да имате стратегия за превземането на всяка дупка. Тактиката на игрището обаче се променя и развива всяка минута, тъй като има странични фактори като неточност, вятър, препятствия, други играчи и т.н., които налагат своевременна реакция от ваша страна.

Самото съсредоточаване върху удара и прецизното му изпълнение пък са добър начин да усъвършенствате своята концентрация.

Не трябва да пропускаме и факта, че времето, прекарано на слънце, зарежда батериите ни с витамин D. Да, точно онзи, който сами синтезираме с помощта на топлите лъчи и от който много се нуждаем, за да имаме здрави кости и хубава кожа.

Недостатъците

Голфът предполага добра подготовка, тъй като специфичните движения в него, като усукване и люлеене на тялото, могат да доведат до сериозни травми. Това означава специлани упражнения и тренировки, добра техника и т.н.

Освен това изисква сериозно количество време - някои игри могат да продължат цял ден и повече, особено ако в тях участват аматьори. Това, от своя страна, предполага и допълнителни финансови средства за храна и спане, към които добаваме и придвижването до съответното игрище.

Екипировката също не е от най-евтините, но пък това важи за повечето спортове и рядко е пречка за феновете.

А за да усетите наистина ползите от голфа, трябва да играете поне 3 пъти седмично, което за мнозина си е мисия невъзможна във всички отношения.

Все пак ние сме на мнение, че инвестицията на време и пари в този спорт си струва, тъй като осигурява едновременно физическа активност и психически релакс, което е рядко срещана комбинация. И определено има повече полза от голф уикенд, отколкото от 2 дни спа мързелуване...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април