Аз тичам! Ох!

И имам съвсем смътна представа от техника
Аз тичам! Ох!

Няма да се уморим да повтаряме, че тичането не е за всеки. Ако го прочитате за първи път на този сайт и сте скандализирани от подобна дискриминация, позволете ни да се пооправдаем.

Макар и съвсем естествено за човека движение, безопасното тичане изисква техника и кондиция. Под техника разбираме строго определена последователност от движения с необходимата геометрия (ъглите между различните части на тялото и между въпросните части и земната повърхност). Под кондиция имаме предвид най-вече благоприятно съотношение мускули:мазнини в тялото на спортуващия.

За съжаление, повечето хора, които започват да тичат, го правят с надеждата да отслабнат, тоест при тях това съотношение е далеч от благоприятното. Освен това го правят с лоша техника, което често се дължи на комбинация от незнание, недобра двигателна култура, мускулни дисбаланси и неподходящ избор на маратонки.

Специално темата за маратонките като че ли започна да се изтърква в последно време покрай огромната вълна от фенове на т.нар. минималистични обувки и босоногото тичане. Те вярват, че всички ние сме перфектно конструирани машини за бягане, но дебелите подметки изменят начина, по който контактуваме със земната повърхност и ни травмират.

Техните разбирания търпят известна критика, но имат своята стойност, защото не само, че накараха много неактивни хора да се размърдат, но и много вече спортуващи да преразгледат техниката си.

В босоногото тичане се поставя силен акцент върху механиката на стъпване или по-точно – върху частта от стъпалото, която осъществява първоначалния контакт със земята. Идеята е, че много хора правят грешката да стъпват първо с пета, след което пренасят тежестта върху средната част на ходилото и пръстите. Това отнема възможността на крака да пружинира и нанася много по-голям стрес не само върху стъпалото, но и върху всички структури нагоре по веригата, като по този начин увеличава риска от травми. Много по-естествен (но и по-трудноосъществим с дебели подметки) начин за тичане, е когато контактът се осъществява първо с възглавничките. Така сблъсъкът със земята значително се омекотява, благодарение на запазената свобода на движение в глезена и коляното.

Тази техника може да бъде наблюдавана по време на нюйоркския маратон, посветен на босоногото тичане, който се проведе на 25 септември тази година. Да, знаем, че Ню Йорк е твърде далеч и датата е леко в миналото, но пък затова човекът е изобретил камерите и интернет. Клипчето по-долу много добре показва на забавен кадър техниката на бягане на босите хора, която в повечето случаи е отлична. То демонстрира и още нещо – как хора с минималистични обувки (за които се предполага, че способстват по-естествената механика) безразсъдно налитат на асфалта с пети.

Приятно и образователно гледане.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април