Спортно вдъхновение: Оскар Писториус

Отново за силата на човешкия дух
Спортно вдъхновение: Оскар Писториус

Южноафриканският атлет Оскар Писториус не успя да се класира за финала на 400 м гладко бягане за мъже на Олимпиада 2012. Но в нашите очи той е безспорен шампион. 

Защото биографията му е пълна с немалко доказателства за непобедимия му олимпийски дух, сила и смелост. 

Историята

Оскар се ражда с генетично заболяване, при което фибулата и на двата му крака липсва. На 11 месеца, след като родителите му се консултират с куп специалисти, крайниците му са ампутирани до коленете и са заменени с протези.

Но майка му и баща му правят всичко възможно синът им да не се чувства различен. Оскар участва във всички семейни инициативи и мероприятия. А когато става ученик, преоткрива любовта си към спорта. Тренира водна топка, крикет, тенис и дори - класическа борба, по която известно време е изключително запален.

Малко по-късно пък, в гимназията, влиза в отбора по ръгби. В мач обаче чупи протезите си и се контузва сериозно. Съветът на лекарите е да започне рехабилитация със спринтове...

Оscar PistoriusОттогава тичането се превръща в негова страст. През 2004-та Оскар участва за първи път в параолимпийските игри в Атина и печели златен медал на 200 м бягане, разбивайки световния рекорд с 21.97 секунди. Прибира се от Игрите и с бронзов медал на 100 метра.

Следват още много медали и рекорди... В непобедимия мистър Писториус постепенно се поражда желанието да щурмува Олимпиадата в Пекин през 2008 година. 

Отказват му право за участие под претекст, че протезите му дават "предимство" пред останалите състезатели.

Все пак, след дълги дискусии и спорове, на Оскар му е позволено да се състезава в олимпийската надпревара в Лондон тази година. Всъщност, той е първият лекоатлет с ампутирани крака, който участва в олимпийски игри. 

Представянето му бе отлично – стигна до полуфинал с най-доброто си време за сезона (45.44 секунди). 

И въпреки че мечтата му да се класира за финал не се сбъдна, ние смятаме, че той се представи блестящо.

И, да, Оскар Писториус наистина има предимство пред останалите атлети - силният му олимпийски дух, който го води напред и му помага да бъде това, което е.

Надяваме се, че примерът му ще ви подейства вдъхновяващо в този първи ден от новата седмица :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май