Физиология на любовта

По симптомите ще я познаете
Физиология на любовта

Казват, че любовта е химия. Това не е напълно вярно, а и в последно време "химия" се превърна в мръсна дума. Любовта е много повече от това.

Всъщност, романтичната емоция доста прилича на стреса по своята физиология. Както вие оставате безразлични в ситуации, в които други си скубят косите, така вашето сърце подскача при вида на човек, когото останалите намират за напълно безличен. И двете изживявания се случват преди всичко в главата ви, но предизвикват реакции из цялото ви тяло. А както ще се убедите след малко, повечето от тези ефекти се различават единствено по стимула, който ги е продиктувал.

Ускорен пулс. Когато се изправите лице в лице (или дори мисъл в лице) с обекта на вашите любовни въжделения, мозъкът ви се превъзбужда, а с него се превъзбуждат и разни органи. Някои от тях видими, други - не чак толкова. Надбъбречните ви жлези, например, обилно секретират адреналин. Един от резултатите от това е, че сърцето ви подскача и започва да бие по-бързо. Никой не знае защо е така, може би идеята е да подгоните плячката, но противно на тази логика, повечето млади хора бягат в обратна посока.

Изчервяване. Обикновено хората се червят по две причини - стрес (притеснение) и сексуална възбуда. А когато сме влюбени до ушите, тогава и двете са налице. Реакцията се дължи да подобреното кръвообращение в периферията на тялото и е доста издайническа.

Потни длани. Подобреното кръвообращение води и до повишена телесна температура. Тя пък предизвиква обилно потене. Незнайно защо, то е особено осезаемо по дланите и в комбинация с изчервяването може да бъде повод за още по-голямо изчервяване.

Промяна в гласа. В романтична ситуация мъжете са по-склонни да понижават глас, докато жените обикновено говорят по-високо. Добра интуиция, имайки предвид последните научни открития относно връзката между гласа и сексапила.

Разширени зеници. Не само очите на страха са големи, но и на любовта. Това пак е дело на адреналина и когато се случи, вероятността да ни намерят за по-привлекателни се увеличава значително. Неслучайно едно време леките жени (а и не само) са използвали екстракт от беладона, в която се съдържа атропин. Всъщност, името на билката затова е такова - bella donna означава "хубава жена".

Еуфория. Когато си влюбен, мозъкът ти произвежда малко повече допамин, отколкото при нормални обстоятелства. Ето защо човек е не просто щастлив, той е надрусано щастлив. Сега разбирате, че изрази като "да ти завъртят главата" и "пиян от любов" са си съвсем на мястото.

Имитация. Колкото повече харесваме някого, толкова повече се опитваме да приличаме на него и да наподобяваме действията му. От друга страна, колкото по-добре копираме нечие поведение, толкова повече увеличаваме шанса си да бъдем забелязани и харесани от него.

Треперене под лъжичката. Това е съпроводено и с други видове треперене, включително и на ръцете. В английския му се вика "butterflies in the stomach", което е доста удачно сравнение. За него отново можем да виним адреналина или по-специално пренасоченото от вътрешните органи към крайниците кръвообращение. Именно изтеглянето на кръвта от стомаха ни кара да изпитваме специфичното треперливо чувство в тази област. Това е и причината да губим апетит, когато сме прясно влюбени. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април