Свежи цветя стимулират работата в офиса

Голям цветен букет на работното място ще ви извади от обичайната монотонност, при това здравословно
Свежи цветя стимулират работата в офиса

Няма да сбъркаме ако кажем, че една от най-разпространените нездравословни среди за работа е офисът. Поне 13 пъти сме казвали защо.

Не по-малко сме отбелязвали и, че всяко затворено помещение се превръща в истински оазис след точната доза саксийни цветя. Оказва се обаче, че пъстрите букети са способни на всякакви чудеса.

Сутрин, у дома

inm.comИзследване, реализирано в Харвард през 2006 г., показва, че хората са в по-добро настроение, ако сутрин, веднага след ставане, виждат свежи цветя.

В експеримента участвали субекти, които определяли себе си като "неадекватни" и мързеливи рано сутрин.

Липсват конкретни подробности около методологията на учените, но изводите им са, че букет цветя в кухнята или всекидневната подобряват настроението на доброволците. Освен това последните споделят, че се чувстват по-енергични през целия ден и запазват позитивизма си и по време на работа.

В офиса

Редица проучвания заключават, че цветята са супер полезни в служебна среда. Според два експеримента от 2005 г. дори малка цветна композиция на бюрото намалява усещането за безпокойство, депресията и дори стимулира паметта. Специалистите подчертават, че това важи независимо от пола и възрастта.

Растенията в офиса могат още да насърчат креативността и иновативното мислене. Това става ясно след серия опити, сравняваща офиси с много саксийни растения и букети цветя на всяко работно място, такива само със стайни цветя и такива без зеленина.

Крайният резултат недвусмислено показва, че "колкото повече, толкова повече" важи с пълна сила за работните помещения с много растения. Независимо от естеството на работата си, служителите, заобиколени с растителност, били по-адекватни и иновативни в разрешаването на проблемни ситуации. В подобни условия те били и далеч по-идейни и работоспособни.

Скорошно проучване пък твърди, че колкото по-смело и нетрадиционно са аранжирани букетите, толкова по-вдъхновяващи са те. Това се оказало особено силно в служебна атмосфера, където нетипични цветови комбинации в нестандартни вази като буркани, тенекиени кутии и красиви чаши дори подсилвали ефекта.

Ние също сме пробвали цветно "оздравяване" на офиса, обаче май трябва да увеличим честотата. Още утре ще си донесем букет хризантеми, които са ни любими през есента :)

inm.com

Все пак, цветната декорация прави работното място по-приятно и приветливо, което неминуемо влияе върху цялостния работен процес в изцяло положителен аспект.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април