Напоследък все по-често не мога да сдържа кулинарния си порив и в резултат - кухнята се превръща в работилница за изкусителни експерименти с шоколад. Надникнете във вчерашните ми, следобедни мисли и си вадете изводите сами:
"Произнасяйки великата дума "трюфел", улавям в себе си пробуждането на различни еротични и гастрономически идеи. Аз съм в шоколада и шоколадът е в мен. Неминуемо, неусетно, неприлично дори"...
Малко след тази формулировка, вече се бях отправила към близкия магазин, за да си набавя необходимите продукти. А ето кои са те:
200 грама черен шоколад със 70% съдържание на какао
250 мл млечна сметана
2 супени лъжици черен чай
кората на 1 портокал, ситно настъргана
2 супени лъжици масло
щипка сол
натурално какао на прах за овалване (с тъмен цвят и леко горчив вкус)
И, разбира се, се залових за работа:
Кората на портокала настъргах фино, като избягвах горчивата му бяла обвивка. Сметаната изсипах в малка тенджера и затоплих на умерен огън, докато в края на съда започнаха да се появяват мехурчета. Към млечната консистенция добавих листата от черен чай и портокаловите корички и оставих сместа да къкри 5-7 минути, колкото да се отключат изкусителните аромати от билката и цитруса. Когато течността доби наситено жълт цвят, махнах от огъня.
През това време, в друг съд, натроших шоколада на едри парчета и към него добавих маслото и солта. Сметаната прецедих през фина цедка, така че да остане само овкусената течност, директно в съда с шоколадовите блокчета. Разбърках добре с дървена лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно, а сместа се хомогенизира. Гладката, кадифена текстура е известна и като ганаш (от френски език: ganache).
След това, съдът, добре херметизиран, оставих в хладилника за цялата нощ. На сутринта сместа беше готова за скулптуриране. С помощта на чаена лъжичка загребах от пастообразната консистенция и с чисти ръце оформих малки до средно големи топченца, както и всякакви други неправилни и причудливи форми... Накрая, овалях бонбоните в какао.
Мирела Миладинова
Готовите трюфели (около 30 на брой) се съхраняват в хладилник и се консумират до няколко дни след приготвянето им. Поднасят се леко охладени и в елегантна опаковка - точно както го изисква етикетът ;)
Мирела Миладинова
Добави коментар