Ободряващ чай за студените дни

От сушени плодове, мента и джинджифил
Ободряващ чай за студените дни

Най-важното

Ако искате да си спестите процеса с печенето и стриването на ментата, бихте могли просто да си набавите сушена такава. Количеството, от което ще имате нужда, е около 25 грама.

Спомням си един филм, в който главната героиня – млада дама от знатен род, щеше за малко да почине от нерви. Както се полага на благородничка от миналия век, тя непрекъснато припадаше, щом положението станеше по-напечено. В една особена сцена майката на госпожица Делфин й поднесе чай, за да дойде на себе си!

Не знам защо, но оттогава все вярвам в успокояващата сила на чая. Само когато съм болна обаче – като нежната Делфин. Но пък вие може би си пийвате всеки ден и се радвате на свежите му разновидности. Как ви звучи тогава домашно приготвен чай с джинджифил, мента, лимон, портокал и... още нещо? Присъствието на зелените листенца ще ви помогне да укротите стомашното безпокойство след дълга вечеря, а всичко останало ще съдейства за вдъхновяващо настроение.

Съставки за доволно количество чай:

  • 2 лимона

  • 2 портокала

  • 1 средно голям корен джинджифил

  • 1 чаена чаша свежи листа от мента

  • 1 чаена чаша сушени боровинки или нарязани изсушени кайсии

  • хартия за печене

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 100-120°C. Обелете корите на лимоните и портокалите с белачка, след което ги нарежете на ситно. Нарежете на дребни парченца и джинджифила. Всичко това разстелете заедно върху достатъчно голямо парче хартия за печене и поставете в подходящ съд. Ментата разстелете върху отделен пергамент и поставете заедно с плодовете във фурната.

За ментата са ви необходими близо 10-15 минути печене, а за корите и джинджифила – около 45 минути. Не забравяйте да размесвате периодично корите с джинджифила и да обръщате ментата, за да се изсушат хубаво от всички страни. Когато приключите с топлинната обработка, оставете продуктите да изстинат напълно.

След това стрийте ментата в купа, добавете джинджифила, плодовите кори и сушените боровинки или кайсии и разбъркайте всичко добре. За една чаша чай ще са ви необходими 2 супени лъжици от получената смес. Това количество задушете от 3 до 5 минути във вряла вода.

Студът вече може да заповяда :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април