Любовен кекс

Идеален за романтични намерения
Любовен кекс

Казват, че хубавите неща стават от третия път. Е, нашият романтичен сладкиш не пропусна възможността да ни припомни това правило. След два неуспешни опита и цяла седмица аромат на ванилия в апартамента, вчера най-накрая успяхме да го видим в завършен вид на трапезата си. Без излишна скромност ви казваме, че се получи едно истинско кулинарно вълшебство, с което имаме правото да се гордеем много. И даже да пишем за него.

Всъщност, най-трудното в приготвянето на този и, между другото на всеки друг, кекс е... печенето. Но, спокойно. То също се усъвършенства, с добро желание и практика. Така че, ако искате да си направите нещо вкусно и любовно, с дъх на Коледа и добро настроение, нека ви запознаем с необходимите продукти:

4 яйца

2 чаени чаши захар (може и по-малко, ако се притеснявате за талията си)

1 чаена чаша прясно мляко

1/3 чаена чаша олио (може и предварително разтопено краве масло)

2 чаши брашно

50 грама орехи, смлени предварително

кората на един портокал

4 супени лъжици какао на прах

1 бакпулвер

1 ванилия

пудра захар, по желание

Начин на приготвяне

Красимира ДиневаЕй, сложете престилката, защото ще става страшно! Както си му е редът, първо разбийте с помощта на миксер (или с обикновена телена лъжица) яйцата и захарта в подходящ съд. Добавете олиото (или маслото) и после млякото. Такаааа... Сега е ред на брашното.

Пресейте го и го смесете с бакпулвера. Последният е важен, защото от него зависи колко пухкав ще бъде кексът ви.

Добавете ги към досега получената смес и бъркайте отново с миксер. Накрая сложете ванилията, какаото и орехите. Настържете кората от портокал отгоре и готово. Супер!

Отделете малко от получения микс и го комбинирайте с какаото в малка купа. После изсипете какао-сместа в кекса, за да стане той изкушаващо кафяво-бял. 

Намажете с олио (или масло) форма за печене и я поръсете навсякъде с брашно. После изсипете внимателно сместа в нея.

Включете фурната на 250 градуса, ама само на долния реотан. Изчакайте я да загрее добре и пъхнете сладкиша в нея. След няколко минути (10, например) намалете на 200 градуса и оставете сладура да се пече и от двете страни. През това време той вероятно ще е започнал да се издува и да мирише приятно ;)

След още пет минути намалете още малко температурата – на 180 градуса, и продължете с термичната обработка за около 30 минути.

Важно: фурната ви вероятно има собствена представа за печене, така че не се притеснявайте, ако се справи с кекса по-бързо или обратното – по-бавно, отколкото е в нашето описание. Просто наблюдавайте произведението си и преценете на момента. И най-важното: не отваряйте фурната първите 20 минути, защото така може да възпрепятствате издуването на любовния си специалитет. 

След като е готов, поръсете го с пудра захар и го оставете да се охлади. Мммм! Адски е вкусен, ще се убедите сами. Той върви чудесно с чаша ободряващ чай, няколко романтични целувки и нежна музика. Приятно! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 23
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 23
    от Вили Вълкова | 18.09.2012 | 15:39
  • 22
    от Adelina Borisova | 17.09.2012 | 18:20
    Правих кекса ......много е вкусен !!!!!
  • 21
    от Anna Angelova | 17.09.2012 | 07:15
    az go napravix,poluchi se i e straxoten na vkus
  • 20
    от Radka Dogandjieva | 11.09.2012 | 13:49
    Благодаря за подробно описаната рецепта и начина на печена!Особено е вкусно с ободряващ чай или кафенце!
  • 19
    от Ивелина Вълкова | 09.09.2012 | 18:35
    Аз също го правя така , само че вместо да си играя така с печенето го слагам в загрята фурна на вентилатор на 180 градуса за около 40 - 50 минути.Дали е готов разбирам с помоща на дървено шишче ,което забождам,ако по него не остава смес значи е готов.Пълнежа вътре може да бъде със стафиди различни ядки ,може да се настърже лимонова кора или джинджифил.Общо взето по желание,може да се остави и само с аромата от ванилия ако нямате друго.
  • 18
    от Лидия Наумова | 09.09.2012 | 15:25
    Отговор на коментар #13 от Margarita Bojilova : Отделете малко от получения микс и го комбинирайте с какаото в малка купа. После изсипете какао-сместа в кекса, за да стане той изкушаващо кафяво-бял.
  • 17
    от Лидия Наумова | 09.09.2012 | 15:20
    Отговор на коментар #16 от Tatyana Petrova : Не търсете под вола теле,Татяна,уважавайте труда и ентусиазма на авторката,а като знаете по хубави и интересни рецепти споделете ги....
  • 16
    от Tatyana Petrova | 04.09.2012 | 15:36
    Изчетох всичко два пъти. Не разбрах кое е новото или различното в тази рецепта, та е толкова 'хубава', че и 'трудна'. Някой май е правил кекс за първи път...и не знае, че има далеч, далеч по-хубави и инересни рецепти.
  • 15
    от Надя Братанова | 23.08.2012 | 13:54
    Отговор на коментар #13 от Margarita Bojilova : Напротив - аз четох внимателно и не е пропуснато нищо. И за какаото пише. Прекрасна рецепта, още по-прекрасно поднесена. Вече съм влюбенааа... :))))
  • 14
    от Красимира Динева | 20.08.2012 | 09:07
    Отговор на коментар #13 от Margarita Bojilova : Благодаря за забележката, Маргарита! Точно така - отделя се малко смес, която се комбинира с какаото, а после се изсипва в кекса, за да стане кафяво-бял :) От бързане да споделя рецептата съм пропуснала този важен елемент. Истината е,че кексът може да бъде направен и без какао, просто тогава няма да е толкова "черничък" :) Поздрави!
  • 13
    от Margarita Bojilova | 19.08.2012 | 16:02
    Този коментар е маркиран като неуместен.
  • 12
    от веселка добрева | 05.08.2012 | 15:41
    Отговор на коментар #11 от Красимира Динева : Наистина вкусен.Правя го почти със същите продукти,само че без мляко . Слагам и малко ябълка.
  • 11
    от Красимира Динева | 05.08.2012 | 13:26
    Отговор на коментар #10 от Юлия Илиева : Много ме зарадва, Юлия! И на мен това ми е любимият сладкиш и, подобно на теб, го правя почти всяка седмица :) Да ти е сладко :)
  • 10
    от Юлия Илиева | 05.08.2012 | 13:14
    Отдавна си я откраднах тази рецептичка и да ви кажа честно всяка седмица го правя този кекс. Много ми харесва :))
  • 9
    от Rodislav Stefanov | 20.05.2012 | 13:00
    Аз слагам и стафиди , които до правят по-сочен.
  • 8
    от Радка Вълчева | 17.05.2012 | 06:29
    Чудесен е кексът! Заслужава си човек да го направи и с удоволствие да си хапне от това вълшебство!
  • 7
    от иванка герова | 02.05.2012 | 18:11
    Абе най-добре да има кой да го направи и да ми го сервира ще ми бъде и вкусно и приятно и любовно.
  • 6
    от Красимира Динева | 25.11.2011 | 10:02
    Отговор на коментар #4 от Maria Krasteva : :) Да, поднесен с целувка е най-добре :)
  • 5
    от Красимира Динева | 25.11.2011 | 10:01
    Отговор на коментар #3 от Мими Розоцветна : Зависи колко често го похапваш, Мими ;О) Поздрави!
  • 4
    от Maria Krasteva | 25.11.2011 | 02:02
    Отговор на коментар #1 от Кирил Костадинов : Не мисля,че е нездравословно.Не е здравословно,ако го ядеш всеки ден.Ако прекаляваш със сладкото!Иначе за такъв,вкусен кекс,всеки би мечтал.Толкова ароматен и превъзходен!!!И поднесен с целувка,тогава не може да не бъде нездравословен,а напротив,напълно здравословен!:)
  • 3
    от Мими Розоцветна | 24.11.2011 | 11:40
    Много яко изглежда наистина, ама май не е много здравословно ;)))))
  • 2
    от Кирил Костадинов | 24.11.2011 | 10:39
    Изглежда добре, днес мисля да го направя този кекс отново, с шоколадова тунинг версия
  • 1
    от Кирил Костадинов | 24.11.2011 | 10:38
    ехаааа изглежда вкусно

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември