Здравословно готвене: Хигиена и съхранение

Здравословно готвене: Хигиена и съхранение

Възможно ли е здравословната храна да бъде нездравословна? Колкото и странно да звучи – да, възможно е! Обезпокоително много са случаите на отравяне с иначе полезни продукти. Виновниците за това са бактериите. Те са навсякъде около нас. Някои от тях са полезни, като например микроорганизмите, които са отговорни за посиняването на рокфора и превръщат прясното мляко в кисело. В стомаха ни също живеят бактерии, които имат важна роля в храносмилателния процес.

За съжаление, съществуват и "лоши" бактерии, които ни причиняват хранителни натравяния. Колкото повече от тях се навъртат около нас, толкова по-голяма е вероятността да попаднат в чиниите ни. Наивно е да смятаме, че можем да елиминираме всички бактерии в кухнята си. Това, което можем да направим е да контролираме тяхното размножаване и развитие, като ги лишаваме от четири основни блага: храна, влага, топлина и време.

  • Любимата храна на бактериите са суровата риба, суровото месо, млечните продукти и всички сготвени ястия, особено съдържащите скорбяла блюда (паста, ориз, боб и др.). Най-лесният начин да попречим на бактериите от въздуха да попаднат в храната ни е да я покриваме. Продуктите, които пазаруваме трябва да са добре опаковани, а ястията следва да бъдат покрити непосредствено след изстиването им.

  • Бактериите се нуждаят от време, за да се размножат. Не оставяйте сурови риба и месо за твърде дълго на стайна температура. С колкото повече време разполагат гадовете, толкова повече от тях ще се развъдят в оставените на масата пържолки. Поставете си за цел да прибирате храната на студено, непосредствено след като се върнете от пазар.

  • Бактериите се чувстват най-комфортно в температурния диапазон между 8º С и 75º С. Когато оставите тенджерата да изстива, не я забравяйте за твърде дълго. Същевременно, уверявайте се, че ястията, които прибирате не са горещи. В противен случай рискувате да повишите температурата в хладилника, което ще застраши всичката останала храна там.

  • След обработка на сурово месо или риба, измивайте добре дъската с препарат и много гореща вода. Почистете ножа и ръцете си, за да избегнете пренасянето на бактерии върху други храни. Добра идея е да имате отделни дъски за сурово месо и за зеленчуци и плодове, както и за готова храна. Препоръчително е работната повърхност за месо да е от дърво, тъй като този материал задържа по-малко патогенни микроорганизми в сравнение с пластмасата.

  • Бъдете внимателни с прекалено замърсените зеленчуци. Винаги ги почиствайте в мивката и ги изплаквайте добре преди по-нататъшна обработка. Почиствайте мивката и измивайте ръцете си с препарат преди да продължите с готвенето.

  • Съхранявайте суровата риба и месо на най-долния рафт в хладилника си. По този начин избягвате риска суровата храна да покапе върху готовите за ядене продукти и да ги зарази.

  • Винаги използвайте чисти прибори за сервиране на готовата храна.

  • Винаги измивайте ръцете си след контакт с потенциални развъдници на бактерии. Това включва кучето, котката, кофата за боклук и всичко, което пипате, когато ходите до тоалетната. Поддържайте работните повърхности и кухнята си чисти с помощта на антибактериален спрей. Не забравяйте да изпирате гъбите за миене на чинии и за попиване. Ако готвите редовно, е задължително да сменяте кухненските кърпи минимум веднъж в седмицата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май