Домашен ягодов сладолед

Прави се лесно, замразява се бързо и е идеален за пролетния ви пикник ;)
Домашен ягодов сладолед

Най-важното

Нито ягодите, нито лаймът са задължителни. Първите можете да замените с малини, череши (без костилките и не прекалено узрели), боровинки, къпини и т.н. Дори можете да си спретнете комбинация от всички изброени :)

Цитрусовият привкус пък може да дойде от лимон, портокал или грейпрфрут.

Готовият сладолед пък търпи хиляди импровизации за поднасяне: с листа от мента; с безсолни ядки; с шоколадови бишкоти; с бисквити и т.н.

Всички обичаме празници, но ние обичаме нашите да носят специално вдъхновение... Да, да, обясняваме: със сигурност ще има някоя 2-часова слънчева пролука в следващите няколко дни (имаме обещание от когото трябва!) и, щом ни огрее, стъкмяваме кошницата за пикник и се мятаме на колелата в търсене на подходяща полянка.

А специалното вдъхновение в кошницата ще бъде домашно приготвен ягодов сладолед.

Необходимите продукти за около 4 порции от него са:

200 грама ягоди, по възможност – по-дребни

150 милилитра прясно мляко, най-добре пълномаслено

100 милилитра течна сметана (около 50% масленост)

3 жълтъка

85 грама захар, може и кафява

сърцевината на два лайма

Начин на приготвяне:

Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.

inm.comИзсипете половината ягоди в подходяща купа или блендер и ги смачкайте равномерно. Добавете 10 грама от захарта (около 1 равна чаена лъжичка), разбъркайте до пълното й абсорбиране и оставете настрани.

В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното й разтваряне и получаването на кремообразна смес.

В същото време, изсипете млякото и сметаната в тенджерка и загрейте леко на котлона. Дръпнете, добавете жълтъците и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти. Махнете от котлона и добавете ягодовото пюре, настърганата месеста част на лаймовете и остатъка от ягодите.

Извадете кутията от фризера и я напълнете ¾ от нея с получената смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате съдовете.

След 30 минути извадете, разбъркайте добре и върнете обратно. След още 30 минути направете същото и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.

Можете да съхранявате сладоледа няколко седмици във фризера. Извадете около 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко, и след това сервирайте.

inm.com

Ако сложите цялата кутия в кошницата за пикник, вероятно ще издържи точно, докато стигнете на подходящо място за консумацията му :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април