Гхи

Индийското супермасло
Гхи

Гхи е пречистено краве масло, което възниква в Южна Азия и е характерно за тамошната традиционна кухня. Аюрведа гледа на гхи като на свещена и лечебна храна – счита се, че спомага за себеосъзнаването, развива паметта и интелекта, почиства кожата и изглажда гласа.

 Спокойно можем да наречем гхи супермасло. Освен мазнини, маслото съдържа около 2% протеин, 18% вода и някои солни остатъци. Ако сте обръщали внимание, когато разтапяте масло, на дъното на съда се отлагат бели частици. Това са млечните протеини, които имат склонността да прегарят дори и на ниска температура, като в следствие на това изглеждат и миришат ужасно. При гхито, тези протеини, както и водата от маслото са отстранени. В резултат разполагаме чиста млечна мазнина, която има всички полезни свойства на маслото, плюс изключително дълга трайност и забележителен вкус.

Особено подходящо е за хора, които имат алергии към млечния протеин. То е една от малкото нерафинирани мазнини, подходящи за готвене на много високи температури, включително и дълбоко пържене. Неговата точка на пушене (температурата, при която молекулите започват да се разпадат) е 250º С, което значително надвишава средната точка на пушене на повечето мазнини, която е около 200º С. За сравнение, тази на маслото е 177º С. Може да бъде използвано за приготовление както на сладкиши, така и на солени ястия. Не се притеснявайте, ако усетите пориви за директна консумация с лъжица. Нормално е.

По нашите магазини вече може да бъде намерено гхи, но идеята на настоящата рецепта е да ви спести средства, като ви покаже как бихте могли да си го направите вкъщи. От какво се нуждаете за приготовлението на около 300 гр. превъзходно гхи:

  • 1 килограм безсолно мандраджийско краве масло (намира се по пазарите и някои магазини)

  • Тенджера с дебело дъно и лъжица

  • Тензух

  • Чист буркан с хубаво затваряне

  • Около 1 час търпение

 

Начин на приготвяне

Поставете нарязаното на дребни кубчета масло в непокритата тенджера и го разтопете на средна температура. Когато започне да се отделя пяна и чуете пукащи звуци, редуцирайте огъня до съвсем слаб, колкото да продължи да къкри. Започнете да изгребвате отделящата се на повърхността пяна на интервали от по 5-10 минути. Ще познаете, че гхито ви е готово когато:

  • Придобие наситен златист цвят.

  • Престане да отделя пяна и да "припуква". Повърхността трябва да е почти неподвижна.

  • Усетите пуканкоподобен аромат.

  • Млечните протеини на дъното покафенеят. Много е важно да не прегарят.

 

Отстранете тенджерата от огъня и го оставете да се поохлади. След това го прецедете през няколко ката тензух директно в буркана, в който ще го съхранявате. Оставете буркана отворен, докато изстине напълно и го затворете добре. Можете да го съхранявате извън хладилник, на място без директен достъп на слънчева светлина. Винаги нападайте буркана с чиста лъжица!

Гхито е много калорично. Все пак говорим за чиста мазнина, което означава, че в 100 гр. продукт имаме близо 900 калории. Особено подходящо за вас е, ако се стремите да покачите телесно тегло или сте с много висок дневен енергоразход, който трябва да компенсирате. Заради отличната си трайност и висока калорийна стойност, гхито е незаменима храна за по-дълги преходи без досег с цивилизацията.

Бонус-съвет: Можете да приготвите "мързеливо" гхи на фурна. Загрейте фурната до 150º С. Поставете маслото в изцяло метална тенджера или друг подходящ дълбок съд. Оставете го непокрито и необезпокоявано във фурната за около един час. Отново би трябвало да чуете характерните пукащи звуци, докато маслото се пречиства и водното съдържание се изпарява. Признаците на готовност са същите като по-горе изброените. Извадете тенджерата от фурната и изгребете отделилото се на повърхността съдържание.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април