Вашият енергиен десерт

Семпъл, но от сърце
Вашият енергиен десерт

Независимо какво отношение имате към храненето, със сигурност сте попадали поне на един от онези готови "десерти", които се предлагат по магазините и носят обещания за здравословна, но "диетична" енергия навсякъде и по всяко време. Доста ми е трудно да установя как една енергия може да бъде диетична и какво се разбира под "диетично" в България по принцип, но поне известно понятие от здравословност си имам. За съжаление, нито един от тези пакетирани продукти не може да мине за здравословен и е престъпно да бъде маркетиран като такъв. А кой беше виновният в оная история с баницата, че все не мога да запомня?

Това, което можем да направим ние като отговорни към здравето си консуматори, е да потърсим малко по-добри алтернативи на масово достъпните псевдохрани. А всяко подобно търсене започва около домашното огнище или както е в нашия съвременен случай – около електрическата фурна.

Няма да претендирам, че описаната тук рецепта е супер здравословна и ако не ви направи безсмъртни, то поне ще ви осигури място в рая. Просто ще кажа, че резултатът от нея е доста вкусен и траен продукт, който е подходящ източник на енергия при по-дълги преходи в планината, например.

Необходимите за неговата реализация продукти са:

  • 250 гр. сурови бадеми

  • 150 гр. сурово кашу

  • 150 гр. стафиди

  • 100 гр. сурово тиквено семе

  • 1/2 чаша кокосови стърготини

  • 1/4 чаша сурово слънчогледово семе

  • 1/4 чаша суров сусам

  • половин чаша мед

  • 5 белтъка

  • 100-150 гр. масло

  • 1 чаена лъжичка канела

  • 1/2 чаена лъжичка сол

Необходим хардуер:

  • Блендер или кафемелачка

Начин на приготвяне:

inm.comС помощта на мелещото устройство смелете на брашно бадемите, кашуто, половината тиквено семе и половината кокосови стърготини. Изсипете резултата в дълбока купа и към него прибавете всички останали семена, стафидите, канелата и солта. Докато разбивате белтъците на сняг, оставете меда и маслото да се разтопят на слаб огън. Всичко това също отива в купата и бива размесено с останалите съставки с деликатни, но решителни движения. 

В крайна сметка би трябвало да разполагате с лепкава топка, която не се разпада с твърде голяма готовност. Същата следва да бъде равномерно разстлана върху намаслена хартия за печене в подходяща тава.

Тавата, от своя страна, отива в загрята до 200º С фурна и стои там, докато повърхността на съдържанието й се позлати. Изваждате я с нужното внимание и предпазни средства.

От вас зависи колко големи ще бъдат вашите "десертчета", но най-добре е да ги разрежете, докато са още топли. Тогава сместа е още лепкава и това позволява да я слепите в случай на нерегламентирано разтрошаване.

Семпла история. Ако ви липсва лъскавата опаковка, можете да завиете всяко десертче поотделно в станиол.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 11
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 11
    от EMILIA Neikova | 04.09.2012 | 16:40
    Много ми хареса рецептата. Това десертче не е диетично, ако става дума за отслабване. В същото време е много полезно и здравословно, стига да се консумира в разумни количества. Най важното е че е от истинска храна, а не от боклуците в опаковки. Много добър вариант за деца. Защото отровите от магазина не помагат на децата да пораснат здрави. Браво!!!
  • 10
    от Ralitsa Marinova | 04.09.2012 | 12:41
    Това е много скъпо решение По-евтиното е ако вземем овесени ядки като главна съставка малко сварено жито 1яйце и 2-3 белтъка малко прясно мляко стафиди или мед пресни плодове накълцани на дребно и всякакъв вид семена това се смесва в една тава и се пече Става за около час с всички приготовления и излиза цяла тава за по-малко от 10 лв
  • 9
    от Rumiana Dimitrova | 01.06.2012 | 15:37
    страхотно обяснение :)))))) да си умреш от смях :))))))))
  • 8
    от Diana Yaneva | 31.05.2012 | 17:12
    така излиза много по скъпо отколкото да си купиш едно готово
  • 7
    от Diana Yaneva | 31.05.2012 | 17:12
    така излиза много по скъпо
  • 6
    от Ekaterina Kostadinova | 19.05.2012 | 17:02
    А пък ако забравим белтъците и препечем малко повече ядките, става много вкусна попара с топло прясно мляко за омекотяване на буците :) Поне така се наслаждаваме на последния опит за овесени блокчета. Много е вкусно :)) И никак не са диетични... Всички съставки са висококалорични, но пък едно малко блокче засища.
  • 5
    от Any Varbany | 04.11.2011 | 13:54
    Отговор на коментар #3 от Кирил Русев : много благодаря, Кирил! ще ги пробвам тез енергийно-калорични бомбички скоро! ;) прекрасно взучи и вариант да ги правя на топчета, благодаря Вероника за идеята. Е, може би повечко бих се нацапала, докато "докарам" топчета, но пък ще е весело! :) :) :)
  • 4
    от Кирил Русев | 03.11.2011 | 14:25
    Отговор на коментар #2 от Veronika Hristova : Звучи чудесно. А като казахте топчета, дали ще успеем да ви изкушим с една рецепта за шоколадови трюфели? http://goo.gl/28NOs
  • 3
    от Кирил Русев | 03.11.2011 | 14:09
    Отговор на коментар #1 от Any Varbany : Здравейте, Ани, благодаря ви за обратната връзка :) Кокосовите стърготини са напълно пожелателни, както и повечето останали продукти в рецептата. Важно е единствено да имате смлени на брашно ядки и мед, които да осигурят слепването на останалите съставки. Оттам нататък само въображение ви е нужно :) Поздрави :)
  • 2
    от Veronika Hristova | 03.11.2011 | 12:15
    аз слагам каквито ядки имам и ги правя на топчета и стават фантастични като сладки ги поднасям
  • 1
    от Any Varbany | 03.11.2011 | 12:04
    много обичам да ям такива десерти, благодаря за рецептата! можете ли да ми предложите заместител на кокосовите стърготини...или просто да увелича количеството от някои от другите продукти? благодаря още веднъж! :)

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември