Рецепта за Бейти кебап

Из кухнята на Истанбул
Рецепта за Бейти кебап

Турската кухня представлява невероятна смесица от кухните на Централна Азия, Близкия изток и Балканите. Всички сме чували за локум, баклава и кадаиф, мнозина от нас обожават сарми и кюфтета. Навярно нерядко сме похапвали и кебап. Ястието, което ще ви представим днес, произлиза от Персия (днешен Иран) и е разпространено в най-различни форми.

Имах възможност да го вкуся за първи път в Истанбул – един невероятен град, посещението на който забранява да останете с празен стомах. Вариантът на кебап, който ми допадна още от първата хапка, е малко по-различен от познатия ни тас кебап със сос, и смея да кажа, го превъзхожда по вкус. Дами и господа – Бейти кебап. В южната ни съседка за приготвянето му се използва агнешко или говеждо месо. Тук ви предлагаме рецептата с телешка кайма.

Необходими продукти: (за изхранване на четирима гладници)

За плънката (хубаво е да я оставите за 24 ч в хладилника преди употреба):

  • 500-600 гр телешка кайма

  • 1 средно голяма глава лук

  • 1 супена лъжица доматено пюре

  • 3 супени лъжици зехтин

  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно

  • черен пипер и сол на вкус

  • масло за запържване
  • арабски пити, в които да завиете плънката.

За соса:

  • 2 супени лъжици зехтин

  • 1-2 супени лъжици доматено пюре

  • сол на вкус

  • малко вода

Забележка: ако прецените, че мазното ви идва в повече, намалете дозите на маслото и/или зехтина.

Начин на приготвяне:

Накълцайте лука на ситно и смесете със солта. След това ги добавете към каймата и останалите продукти за плънката и размесете добре. Задушете всичко в масло, докато каймата потъмнее, и оставете настрани.

През това време намажете питите с малко зехтин, за да омекнат. Поставете плънката вътре и увийте внимателно, за да не се разсипе каймата. След като приключите със завиването, използвайте още малко зехтин, за да намажете хляба и от външната страна.

Загрейте предварително фурната на средна температура и след това поставете ролцата вътре. Запечете ги за около 15-20 минути.

Веднага, след като извадите кебапа от фурната, залейте със соса и украсете с нарязан магданоз. Към всяка порция добавете гарнитура от кисело мляко, чушка и домат, подредени красиво в чинията.

Наслаждавайте се. И след консумация... починете добре :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 6
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 6
    от Не е посочен | 16.02.2012 | 14:25
    По принцип в соса не е задължително да се слага лук, може да се използва малко при запръжката на зехтина, (както съм описала тук) за да придаде допълнителен аромат. Поздрави!
  • 5
    от Не е посочен | 15.02.2012 | 18:10
    В продуктите за соса няма лук. Изпуснат ли е или...
  • 4
    от Не е посочен | 13.11.2011 | 12:29
    Много вкусно.Стана превъзходно.:)))))
  • 3
    от Не е посочен | 09.11.2011 | 22:11
    Албена, а вие какво турско сте хапвали?
  • 2
    от Не е посочен | 09.11.2011 | 16:10
    Турската кухня е невероятно вкусна ...........
  • 1
    от Не е посочен | 13.07.2011 | 12:04
    Ех, вкусни спомени от Истанбул нахлуват в главата ми, както и еретични мисли за още едно посещение там...

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април