Минералният грим

Какво, как и защо...
Минералният грим

Според легендата за красотата, през миналия век се случва една малка революция в света на козметиката, наречена "минерален грим". Основната ѝ концепция е свързана с производството на продукти, обогатени с извлечени от земята минерали. И за няма и тридесет години, тя почти буквално експлодира на търговския подиум. Е, на път сме да разберем защо този вид козметика е толкова предпочитан сред дамите и дали популярността му не се дължи на разни маркетингови трикове.

Истинският фурор всъщност настъпва около 70-те години, когато различните компании за декоративна козметика излизат с твърдението, че минералният грим, получен от ситно стрити минерали, е много "по-естествен" в сравнение с традиционния.

Днес, учените открехват леко завесата и споделят, че всяка козметика е минерална – по отношение на съдържащите се в нея съставки. Това, което прави един продукт наистина минерален, са някои липсващи в състава му компоненти. За съжаление, този "черен" списък е дълъг и определящ за много от водещите марки на пазара.

Тайната на минералния гримinm.com

Сред основните му съставки са: цинков и железен оксид, титаниев диоксид, каолинова глина, които смесени с други неорганични пигменти, придават плътен и дълготраен цвят на грима. Заради липсата на парабени, консерванти, вредни оцветители, мазнини и аромати, минералната козметика е хипоалергенна, което означава, че не причинява баналните раздранения и зачервявания. И въпреки че няма да замени ежедневния ви крем, лосиона срещу акне или анти-ейдж серумите, тя все пак предлага някои предимства относно грижата за кожата. А именно, запазва оптималното равнище на хидратация и предпазва лицето от вредните фактори през целия ден.

Любопитното е, че минералният грим е подходящ за всеки тип кожа – мазна, суха и чувствителна. Това се дължи на богатото съдържание на цинков оксид, който има антибактериално и саморегулиращо действие. В допълнение пък, въпреки че не съдържа мазнини, не изсушава кожата, благодарение на малките количества талк в състава си. Другата добра новина е, че минералният грим не засяга свободното дишане на порите на лицето, а напротив – прилепва като "втора кожа", без това да е за сметка на блясъка и наситеността на цветовете.

Продуктите от сериите минерален грим са предимно прахообразни, което позволява да се нанасят лесно и бързо. Не се стряскайте, неприятният "брашнен" ефект на пудрата го няма. Ефирните им формули оставят усещане за копринено-кадифена, подхранена и фотозащитена кожа. Минералният грим не е единствената козметика със SPF (слънцезащитен фактор), но пък е единственият макиаж, който има отлична поносимост след лазерни и пилинг процедури. Разбира се, ако планирате да прекарате слънчев следобед на открито, не експериментирайте с лицето си и изберете слънцезащитен крем със SPF 45.

Резервите

Също като ползите, така и опасностите от минералния грим са доста преувеличени. Едно от притесненията е, че той е микронизиран в ултра малки частици, наречени още "нано", които, преодолявайки бариерата на кожата, могат да предизвикат нежелани реакции. Но, ако частиците наистина са с такива микроскопични размери, те практически биха били безполезни, тъй като няма да предлагат покритие заради прозрачността си.

inm.comВъпреки всичко, минералният грим стига твърде далеч отвъд скромното си начало на прахообразна основа. На пазара днес се срещат руж, бронзант, сенки за очи, червило и дори течни основи, представени като минерални продукти. Що се отнася до така наречените минерални основи обаче, според професионалните гримьори е невъзможно да се създаде течен продукт с толкова опростено съдържание и претенции за натуралност. Причината е, че подобна формула е необходимо да съдържа определени консерванти, които да не позволят появата на микроби в основата. В противен случай, замърсеният продукт довежда до кожни инфекции.

Съветът на специалистите

Когато избирате минерална козметика, обръщайте внимание на състава на продуктите. Колкото по-кратък е списъкът, толкова по-добре за вас. Е, това важи и за други аспекти от бита, особено ако се стараете да водите природосъобразен начин на живот, нали така?

Оттам-нататък, ако минералният грим не помогне, то поне няма да навреди. А ако овладеете и техниката на "потупване, завъртане и напудряне", може истински да се влюбите в тази алтернатива.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април