Какаов тен... и още нещо

На помощ идва какаовото масло
Какаов тен... и още нещо

Една от отличителните особености на лятото е тенът на хората. Ставаме по-шарени и цветни – едни са червени, други са бели – слънце невидели, трети - драконовидно люспести и белещи се, четвърти се подвизават в нюанси на шоколадовото...

Ако предположим, че последното е най-предпочитаният вариант, то лесно можем да си помогнем в придобиването на красив какаов загар. Помощникът в този случай е какаовото масло. То подпомага почерняването на кожата, като придава равномерен и здравословен тен. Не причинява изгаряне и я успокоява, носейки със себе си дъх на какао. При ароматерапевтичните масажи помага за пълно отпускане на тялото и създаване на добро настроение. А ако вече сте в отбора на тези с червения тен (поизгорелите), хидратира и регенерира и прави червеното кафяво. Има лек естествен слънцезащитен фактор. Освен това:

  • лесно се абсорбира

  • предотвратява появата на стрии

  • придава копринен и блестящ вид на кожата

  • има високо съдържание на антиоксиданти и неутрализира вредните радикали

  • подобрява регенерацията на кожата и подхранва тъканите

  • стимулира производството на колаген

  • подобрява еластичността на кожата

  • може да се използва при всички видове кожа, особено при дехидратирана

Приложението на маслото е лесно – преди излизане на слънце намазвате частите от тялото, които ще бъдат изложени на слънчево влияние. Какаовото масло се продава в твърдо състояние – на буци и се разтапя при 36-38 градуса, затова може или да си го разтопите, или да използвате направо буцата за натъркване на тялото.

Какаовите флавоноиди повишават устойчивостта на кожата и когато се приемат вътрешно. Ето и доказателство за приказката "ние сме това, което ядем" - ядем какао – ставаме какаови.

В случая обаче, и външното приложение е достатъчно ефективно. Ще ви представя и рецепта за домашно приготвено плажно (планинско или за всякакви слънчеви моменти) масло: необходими са какаово масло (SPF 2-6), кокосово масло (SPF 2-6), масло от ши (SPF 2-6), масло от пшеничен зародиш (SPF 18-20), масло от тиквени семки (SPF 8-15), етерично масло от лавандула, етерично масло от мента. Всъщност може да си изберете и само един-два от тези продукти. Базовите масла са достатъчни сами по себе си. Какаовото, кокосовото, това от ши, пшеничен зародиш, тиквени семки могат да се използват и като самостоятелни плажни масла. Могат и да се смесят. Ментовото етерично е за охлаждащ ефект, а лавандуловото – за общо подобряване на кожата (от тях за достатъчни по няколко капки). Смесвате тези нещица и имате натурално плажно масло, с което ще придобиете завиден тен.

Ще ви предложа и още едно приложение на какаовото масло в крем против стрии. ½ чаша какаово масло, 1 с. л. масло от пшеничен зародиш и 1 с. л. течен витамин Е е арсеналът. Прави се хомогенна смес и... готово. Използва се до пълното премахване на стриите. Впрочем този крем е и добър втори вариант за плажно масълце.

Много слънчеви и какаови дни да имате и да споделяте усмивките си тук. Много слънчев и усмихнат рожден ден и на нашата колежка Краси :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април