Истински дезодорант за жълти стотинки

Изхвърлете купешките боклуци и миризмата на пот през прозореца
Истински дезодорант за жълти стотинки

Най-важното

Ако искате да проверите как се класира вашият дезодорант в здравословно отношение, можете да го направите на сайта на Environmental Working Group, където има каталог на над 1 500 продукта, оценени според потенциалната вредност на съдържанието им

Някои от вас ще ни обявят в екстремизъм, но тук сме на мнение, че не е добра идея да слагаш по тялото си нещо, което не би сложил В него. Затова и повечето козметични експерименти, които ви предлагаме в настоящия раздел, звучат повече като неща, предназначени да бъдат изядени.

Днес няма да направя изключение от тази традиция и ще ви занимая накратко с един проблем, който привлича все повече внимание през последните години. Става дума за масово достъпните дезодоранти, за които могат да бъдат написани много негативни неща, но аз ще се огранича със следните:

  • Скандално скъпи са. Както с всички останали козметични продукти, и тук плащате многократно повече за маркетинг, отколкото за производствена себестойност.

  • Много от тях са отчайващо неефективни. Няма нищо по-прекрасно от миризмата на пот, примесена с фалшивата миризма на дезодорант.

  • Оставят петна по дрехите ви. Излъгах ви! По-прекрасно от въпросната миризма е чувството, че някой е намазал подмишниците на любимата ви риза с три пласта лепило и ги е оставил да засъхнат. Всички усилия на пералнята ви са обречени на неуспех и вие много добре го знаете.

  • Съдържат алуминий, чиито йони се използват като своеобразни запушалки на потните ви жлези. Не, вие не бихте поставили алуминий в тялото си доброволно, дори и да не знаехте, че той притежава невротоксични свойства и се асоциира с Алцхаймер, някои респираторни заболявания, нарушени бъбречни функции и увреждания на ДНК. Това не означава, че металът е причинител на тези заболявания, но науката има основания да се съмнява в него.

  • Съдържат парабени. Това са широко застъпени в козметичната индустрия консерванти, които се свързват с появата на рак на гърдата. Когато тези вещества бъдат комбинирани с натриев лаурил сулфат (SLS) имаме още повече основания за размисъл, тъй като вторият също наподобява действието на естрогена и може да има принос за формирането на тумори.

755732inm.comЗащо ви е кока, когато имате сода?Ето защо преди време аз избрах да се сбогувам с дезодоранта от магазина и да инвестирам незначителна част от доходите си и още по-незначителна част от времето си в направата на домашен продукт, който неколкократно превъзхожда своите комерсиални съперници. Вероятно тези от вас, които се интересуват от подобен род неща, вече са отгатнали, че в това изречение ще прочетат словосъчетанието "сода бикарбонат".

Натриевият бикарбонат е толкова универсално средство, че според мен всеки ден някой някъде измисля ново негово приложение. Неговите дезодориращи свойства са известни открай време и дори са изследвани от науката преди повече от 65 години. Смята се, че "магията" се крие в способността му да формира натриеви соли с бутиричната, валериановата и пропионовата киселини (повече за тяхната магия можете да прочетете тук), които съединения са далеч по-приемливи като мирис от неприятните произведения на телесната ни флора. Други вярват, че содата алкализира Ph-то на подмишниците и така лишава бактериите от оптимална жизнена среда. Честно казано, не ме интересува особено.

755731inm.comНикога повече смрад и мизерия!С натриевия бикарбонат е възможно да има един-единствен проблем, известен още като раздразнена кожа. Той се проявява при сравнително малка част от хората, но съществува и може да бъде наистина досаден. Често практикуван способ за преодоляването му е смесването на содата с царевичното нишесте, като съотношенията варират от 1:1 до 1:6 в полза на нишестето.

За мен и близките ми идеална се оказа комбинацията от равни части натриев бикарбонат, царевично нишесте и студенопресовано кокосово масло (следващият път ще опитам да добавя естествен ванилов екстракт или лавандулово масло). Начинът на приготвяне е елементарен и включва разтапянето на маслото на бавен огън и добавянето му към прахообразната смес. Всичко това се разбърква до получаването на гъста каша и преди да се е втвърдило се прехвърля в бурканче или още по-добре – в стар контейнер от стик-дезодорант.

Трудно ми е да намеря достатъчно думи, с които да ви го препоръчам, затова просто ще кажа, че това е продуктът, от чието домашно приготвяне съм видял най-много ползи до момента. Направете нещо за себе си и опитайте :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 23.01.2013 | 12:20
    Отговор на коментар #2 от : Кокосово масло се продава в почти всеки магазин за биопродукти :)
  • 2
    от Не е посочен | 19.01.2013 | 17:52
    Харесва ми,но къде го продават това студенопресовано кокосово масло?
  • 1
    от Не е посочен | 19.01.2013 | 17:50
    Харесва ми,но откъде да си купя студенопресовано кокосово масло ?

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април