Къща на дърво

С пързалка и веранда
Къща на дърво

Ок. Време е за откровения. Бяхме на 11 години, когато сами си построихме дом в клоните на една черница. И, да, дървеният ни опит като архитекти беше крайно болезнен, но пък ни осигури къща! И то на дърво.

Минаха много години от модерното ни детство, но и днес мисълта да притежаваме зелена собственост нависоко, освободена от данък, все още буди въображението ни.

А след като видяхме къщичките на младия американски дизайнер Бенджамин Джоунс, вече сме абсолютно сигурни, че отново искаме да сме деца :)

Бенджамин показва своите уникални домове за първи път на традиционния арт фест Figment, ежегодно провеждащ се в Ню Йорк от 2007 година. Признава, че преди това никак не бил сигурен дали ще успее да завърши успешно своя проект.

"Предстоеше ми да защитавам дисертация и по същото време започнах да се виждам с едно момиче... "Няма да успея!", беше първата ми мисъл. После ми хрумна, че ако построя огромна къща на дърво мога да впечатля мадамата.

И взех най-доброто решение: комбинирах! Използвах идеята си, за да се дипломирам и да задържа жената до себе си", разказва Джоунс.


Сладурът изработва качените си нависоко апартаменти от подчертано рециклирани материали. На въпроса защо е избрал екоподход в реализацията на своето хрумване, обяснява подробно:

"Първо, син съм на антикварен търговец. Израснах, заобиколен от непотребни вещи и боклуци. Второ, буйната ми младост ме разори напълно, а се нуждаех от материали, за да творя. Установих, че в боклукчийските кофи на улицата човек може да намери много полезни вещи, с които да нахрани вдъхновението си.

И трето, защо да използваш нещо ново, след като старото може да ти свърши прекрасна работа?"


Бенджамин не забравя да уточни обаче, че не цялата конструкция на къщичките е направена от рециклирани материали. Използвал е и дърво за основната структура.

Любимата му част от екосградата все пак е... дървото: "Ако то не съществуваше, нямаше да я има и къщата. Прекарах часове да го съзерцавам – прекрасен организъм е :) Иначе най-мразя пързалката. Не за друго: просто нямам средства, за да я завърша, но и това ще стане", коментира той.

Следващият проект на дизайнера е пак... за пораснали деца: "Мисля да направя серия от крепости – от възглавници, от одеяла, от листа. Строил съм такива като малък, защо да не ги превърна в изкуство днес?"

Защо не, наистина?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април