Какво е да не виждаш цветове?

Заповядайте в първия онлайн симулатор на дихроматизъм
Какво е да не виждаш цветове?

Някои го наричат далтонизъм. Всъщност, коректното наименование на този дефект на зрението е дисхроматопсия или по-простичкото цветна слепота. Той може да се проявява в неспособност за различаване на определени или всички цветове и със сигурност не е едно от хубавите неща, които могат да ви се случат. Да, за разлика от това, което повечето хора подозират, цветната слепота невинаги е вродена и може да възникне вследствие на различни заболявания на зрителния нерв.

За щастие, изключително малко хора страдат от пълна цветна слепота (монохроматизъм). Два от трите вида частична цветна слепота (дихроматизъм) обаче засягат между 1% и 5% от мъжете и 0,1% от жените. Това ги прави сравнително често срещан проблем, който, за жалост, е нелечим (ако е вроден).

Дихроматизмът се изразява в неспособност да се разграничава един от трите основни цвята – червено, зелено или синьо. Тези нарушения се наричат съответно протанопия, деутеранопия (именно това е далтонизъм) и тританопия (най-рядко срещаната форма на дихроматизъм, която засяга по-малко от 0,003% от населението).

Ако не сте имали шанса да попаднете в тези привидно малки извадки от хора, не бихте могли да знаете как изглежда светът през техните очи. Тоест бихте, но ще трябва да прибегнете до услугите на симулатор. Такъв вече има онлайн, благодарение на консултантската компания etre. За да се възползвате от него, ще ви трябва цветно изображение с площ не по-голяма от 1000 на 1000 пиксела и размер, който не надвишава 100 килобайта. Приятно гледане, ако може да се каже така...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май