Пречистващи техники в йога

Които ви осигуряват прогрес в практиката
Пречистващи техники в йога

Неделя. Студ и сняг в средата на октомври! Какво може да ни изкара от вкъщи в този ужасен ден ли?

Сега като се замислим - почти нищо, но... Този път напускаме топлия си дом, за да отидем на любопитна лекция, посветена на пречистващите техники в хатха йога. Събитието ще се състои в шарено столично студио, което, въпреки лошата ни ориентация, намираме без проблем.

Посрещат ни с чаша билков чай с мед в цветна и просторна зала – точно такава, каквато с удоволствие бихме си направили вкъщи :)

Признаваме си, че знаем малко за въпросните техники. Но те, както може да се досетите, са изключително съществена част от пълноценната практика.

Смята се, че, за да постигне прогрес в своите занимания по йога, трениращият трябва първо да пречисти тялото си. Така той ще повиши възприемчивостта си и по-лесно ще премине през различните етапи от обучението.

Веднага научаваме, че в хатха се препоръчват общо шест пречистващи практики. Наричат се шаткарми - в буквален превод от санскрит "шат" означава шест, а "карма" - действие.

Добре е всяка от тях да се изпълнява поне два пъти в годината, но ако човек почувства нужда, може да ги прави и по-често.

Внимание обаче: тези процеси хабят много енергия и най-вече – изискват известна доза подготовка и подходящо настроение. Не се препоръчват на начинаещи, ако преди това не са им показани от професионални инструктори и преподаватели.

Пречистващи техники в йога 1inm.com Ползи: освобождават тялото от натрупаните токсини. В същото време, действат на подсъзнателно равнище – отключват чакрите и подтиснатите емоции.

Е, нека да ги изброим все пак:

  • джала нети: представлява почистване на носната кухина. Най-често то се извършва с помощта на специален съд, наречен лоти и наподобяващ чайник, в който се слага солена вода. Смята се, че въпросната практика премахва секретите. Бонус: активира нервните окончания в носа, с което подобрява мозъчната дейност. Счита се за сигурен лек срещу хрема и запушен нос.

  • дхаути: ето ви един сложен процес за пречистване на стомашно-чревния тракт, който изисква наистина много подготовка и подходяща атмосфера.

  • наули: става въпрос за облекчаващ масаж, който води до активация на органите в областта на корема.

  • басти: промиване на дебелото черво.

  • капалaбхaти: представлява интересна дихателна техника, чрез която се почиства дихателния тракт.

  • тратака: взиране в обект (пламък на свещ, например) и медитация. Оказва страхотно въздействие върху зрението и мозъчната дейност и подобрява концентрацията.

Да, всички тези техники са слабо познати на западния човек. Сигурни сме, че трудно може да ви хрумне да се пречиствате от токсините по този начин, нали?

И въпреки че някои от тях са наистина плашещи на пръв поглед, първите две са порядъчно лесни за изпълнение, а ефектът им - наистина добър. В това могат да ви убедят редица преподаватели.

Но за въпросните техники ще си говорим следващия път. Съвсем скоро.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май