Наръчник по медитация за начинаещи

С 5 лесни стъпки!
Наръчник по медитация за начинаещи

Медитацията е необходимост в забързаното ни ежедневие, защото само така можем да постигнем цялостен психически и физически баланс.

Първоначално е трудно човек да намери свой начин за пълноценно отпускане, особено ако никога досега не сте се занимавали с подобен род практики.

Имайте предвид, че е по-просто отколкото изглежда! Усвоите ли основите на медитацията, то в последствие няма да е трудно да го правите по свой начин, който да ви осигурява желаните резултати.

Мнозина от експертите в тази област съветват, че тайната на добрата медитация е чрез опростяване на процеса. Не е нужно да се опитвате да контролирате всяка стъпка, защото така няма как да постигнете цялостна релаксация, съветва учителят по медитация и автор на редица книги на тази тема Michael Attie. Според него медитацията не трябва да отнема много от времето ви, ако я практикувате по семпъл начин, но ползите които ще донесе на тялото и духът ви ще са повече от многобройни.

Ето 5 лесно изпълними съвета, за да овладеете добрата медитация:

1. На тихо място

Открийте вашето тихо кътче в дома където да се усамотявате ежедневно за 5-10 минути. В случай, че няма как да постигнете уединение у дома, то е удачно да практикувате медитация непосредствено преди заспиване, когато е най-тихо, но също така можете да медитирате и сред природата. Важното е да се чувствате спокойни и в безопасност! Съсредоточете мисълта си върху едно красиво цвете, дърво или предмет. Отпуснете тялото и съзнанието си пред мисълта за красотата на избраното от вас цвете или предмет.

2. Концентрирайте се върху дишането си

Уверете се, че вече сте се отпуснали напълно, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си. Ако смятате, че е необходимо можете да си повтаряте тихичко "вдишвай, издишвай". Дишането ви трябва да е дълбоко, равномерно и бавно! Ако мислите ви започнат в този момент да блуждаят на друго място, започнете да си повтаряте "аз съм тук, медитирам, аз съм тук, медитирам". Мнозина в този момент започват да се тревожат, че вършат нещо нередно, защото мозъка им не е освободен напълно от мисли, но това е напълно нормално. Просто се концентрирайте в този момент върху дишането и следващият път, когато отново сте застигнати от други мисли те няма да ви притесняват, защото вече ще сте постигнали концентрация.

1523914Thinkstock/Guliver

3. Постоянствайте

С честата практика ще започнете все по-лесно да изпадате в състояние на медитация без да губите излишно време. В случай, че сте подложени на сериозен стрес обезателно превърнете медитацията в рутинно занимание, тъй като благодарение на него ще съумеете да постигнете вътрешна хармония.

4. Намерете поддръжка

Поддръжката от околните е изключително важна, за да постигнете вътрешна хармония. Посъветвайте се с други ваши приятели или близки, които също практикуват медитация.

5. Бъдете разбиращи и мили към себе си и околните

Не изисквайте от себе си неща, които са невъзможни за постигане. Свръхочакванията, които имате към себе си само могат да задълбочат вътрешната ви тревожност, че не се справяте с предизвикателствата изпратени ви от съдбата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април