Йога на смеха

Комбинация от дихателни техники, упражнения за разтягане и смях
Йога на смеха

Точно от това имаме нужда днес! От доза нестихващ смях + любимата ни йога. Всъщност, въпросната комбинация съществува и изобщо не е нов фитнес тренд.

Измислена е още през 1995 г. в Бомбай от индийския доктор Мадан Катариа. Неговата йога представлява интересна система от дихателни упражнения и техники за разтягане, придружени от непрекъснат смях.

Въпреки че д-р Катариа стартира своята странна "терапия" едва с шепа ентусиасти, днес неговата практика е истински феномен и се практикува в над 60 страни по света. За наше щастие, отдавна я има и в България.

Забавни групи от смехурковци от цялото земно кълбо редовно се събират на открито (в парка) или в специално създадени от тях места, за да се забавляват заедно. Обикновено, лицензирани инструктори по смях (да, звучи смешно!) ръководят заниманието и, логично, целта на всяка сесия е да генерира максимално повече хилене. Защо?

Ами, отдавна се знае, че смехът е здраве. Благодарение на него се редуцират хормоните на стреса, понижава се кръвното налягане и се подобрява сърдечният ритъм. Той е наистина чудесен помощник на имунната система – успокоява я и не я държи в свръх натоварен режим на действие.

Вече съществуват достатъчно изследвания, показващи, че хората, които се смеят по-често, живеят по-дълго и са сравнително по-щастливи. И, да, последните се разболяват по-рядко, за разлика от намръщените си приятели и познати.

Истината е, че тъй като тялото не разграничава искреното и насиленото хилене, то се възползва еднакво добре и от двете. А упражненията за правилно дишане и движенията за разтягане идват като допълнителен бонус.

Самият д-р Катариа (познахте, че той е на снимката, нали?) е усвоил до съвършенство умението да се смее без причина, по всяко време на денонощието.

И въпреки че подобна практика изглежда доста смахната отстрани, ние я приветстваме с две ръце.

Даже смятаме скоро да й се посветим. Признаваме си, че въпреки огромния си позитивизъм, понякога също трудно намираме повод за смях.

А вие: пробвали ли сте смехотерапия? Как ви се отразява тя?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май